Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Pogledajte neobični oblik asteroida Ultima Thule

Ultima Thule duga je 31 kilometar i oko svoje osi okrene se u približno 15 sati. Veću loptu NASA je nazvala Ultima, a tri puta manju, Thule
03. siječnja 2019. u 10:25 7 komentara 1291 prikaza
Asteroid Ultima Thule
Foto: NASA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Asteroid Ultima Thule, dosad najudaljenije i najstarije nebesko tijelo koje je snimila sonda, ima dvije sfere koje su se sporo približile i konačno slijepile u zoru Sunčeva sustava, pokazuju snimke koje je na Zemlju poslala sonda New Horizons, a oduševile su znanstvenike NASA-e.

Željko Ivezić: 'Nije isključeno da uskoro otkrijemo nove oblike života i u našem Sunčevu sustavu'

Sonda je u utorak preletjela Ultimu Thule, koju je 2014. otkrio svemirski teleskop Hubble. Znanstvenici su u ponedjeljak, 31. prosinca, primili samo jednu pikseliziranu fotografiju na kojoj se Ultima Thule doimala kao kikiriki ili čunj, u svakom slučaju izduljeno tijelo.

Snimke koje su počele stizati poslije, a objavljene su u srijedu po američkom vremenu, ostavile su znanstvenike bez daha, rekao je voditelj projekta Alan Stern na konferenciji za novinare gdje je predstavio mnogo jasniju fotografiju, snimljenu na 27.000 km udaljenosti, rezolucije 140 metara po pikselu.

"Više ne govorimo o čunju, prije je riječ o snjegoviću,  riječ je o dva potpuno različita tijela koja su sada spojena", rekao je.

Asteroid Ultima Thule | Autor : NASA/REUTERS/PIXSELL Foto: NASA/REUTERS/PIXSELL

nasa Ultima Thule FOTO NASA-in sonda izbliza snimila do sada najudaljeniji svemirski objekt

Ultima Thule duga je 31 kilometar i oko svoje osi okrene se u približno 15 sati. Veću loptu NASA je nazvala Ultima, a tri puta manju, Thule.

Prije 4,5 milijarda godina bio je to oblak ledenog kamenja, koje se počelo gomilati. Postupno, dva velika tijela oblikovala su se akumuliranjem: Ultima i Thule. Zatim su se polako vrtjela sve dok se nisu dodirnula, vjerojatno "krajnje usporenom brzinom", najviše nekoliko kilometara na sat", ocjenjuje Jeff Moore, voditelj misije zadužen za geologiju

"New Horizons je poput vremenskog stroja, vodi nas do samog rađanja Sunčava sustava. Promatramo fizički prikaz početka formiranja planeta, kao da su zamrznuti u vremenu", rekao je.

"Riječ je o prvom tijelu za koje sa sigurnošću možemo reći da je rođeno na taj načini da nije evoluiralo prema tom obliku od dvije lopte", rekao je Stern.

Jupiter 300 puta veći od Zemlje Nove spoznaje o Jupiteru: Možda se razvio i život, barem mikroskopski

Drugo važno otkriće jest to da "sa sigurnošću možemo reći da je Ultima Thule crvena", rekla je Carly Howett, pokazujući fotografije, "nešto poput Plutonova mjeseca Harona".

NASA-ini znanstvenici oduševljeni su što im se pružila prilika za istraživanje Ultime Thule jer vjeruju da bi to tijelo moglo imati ključ za razumijevanje formiranja Zemlje i drugih planeta. Čini im se da je Ultima Thule gotovo jednaka otkako se formirala.

New Horizons će nastaviti slati podatke tijekom nekoliko tjedana i mjeseca kazali su u NASA-i.

Mars Prvi dokaz Novo veliko otkriće na Marsu: Ispod površine Crvenog planeta pronašli tekuću vodu

Ultima Thule nalazi se u Kuiperovom pojasu, golemom disku stjenovitih ostataka iz razdoblja formiranja planeta u Sunčevom sustavu. Riječ je o asteroidu dugom oko 30 kilometara.

Znanstvenici su odlučili poslati sondu New Horizons da ga istraži nakon što je 2015., devet godina nakon lansiranja, sonda poslala detaljne snimke Plutona, što je bila njezina glavna misija.

>> NASA objavila kako zvuči vjetar na Marsu

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • lun47:

  midea uvijek glup!🤪

 • Avatar cybernikolay
  cybernikolay:

  Ma to je svemirski brod u stand by modu, namjerno smješten na rub sunčevog sustava radu zaštite, napravljen istom tehnologijom kao i onaj izvidni u obliku cigare koji je prije godinu dana prošao pored Zemlje. Tamo je na straži i ... prikaži još! ima svoju svrhu. Napravljen je od iste rase vanzemaljaca koji su naselili (započeli) život na Zemlji. Tamo su ga stavili da se upali ako dođe do neke vanjske opasnosti za naš planet.

 • @bserver:

  pojma nemaju o 99% podataka u oceanima ali znaju da je tamo neki kamen crvene boje. Za to su potrošili stotine miljona dolara. Super!