Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednički izbori

Prvi put izravno: Miloš Zeman izabran za češkog predsjednika

miloš zeman (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.01.2013.
u 19:17

Obojicu prethodnih predsjednika, Vaclava Havela i Vaclava Klausa, izabrao je parlament

Miloš Zeman (68), bivši češki premijer, pobijedio je na današnjim predsjedničkim izborima u toj zemlji osvojivši 55,16 posto glasova. Njegov protivnik, ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg (75), dobio je 44,84 posto glasova birača. Novi je čelnik države prvi put u povijesti samostalne Češke izabran izravnim glasovanjem birača, a prisegnut će 8. ožujka.

Zeman će tako postati treći predsjednik od proglašenja nezavisnosti Češke 1993. godine. Prvi je bio Vaclav Havel, a naslijedio ga je euroskeptični Vaclav Klaus koji je svoju dužnost obavljao punih 10 godina. Obojicu prethodnih predsjednika izabrao je parlament.

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:58 26.01.2013.

U nasoj Hrvatskoj treba uvesti izravan- direktan izbor ministara pa bi izbjegli ova cudesa u nasoj domovini i ove ministre sto nam pakuju kojekakvi mrzitelji Hrvatske i njihove koalicije ! Kada budemo birali izravno-direktno i izlazili u vecem broju uu HR na izbore onda ce biti i razvoja HR privrede i drustva u cjelini ! Pitam se od 4,5 miliona Hrvata tko bi izravno i direktno izabrao ove ministre ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije