Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plava nada

Sa 16 je odbio Inter, a stručnjaci tvrde: Dugo se nije pojavio dečko takvog talenta

Joško Gvardiol
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/4
04.07.2019.
u 08:27

Gvardiol je pokazao da je veliki talent, odlično radi, pokazuje kvalitetu u igri. No bilo bi riskantno ući u sezonu samo s Leovcem i s njim, zato tražimo još jedno rješenje za tu poziciju – rekao nam je trener Dinama

Treneru Dinama nije dobro sjela informacija da Eldar Čivić, reprezentativac BiH, ipak ne dolazi u Dinamo, da je potpisao za mađarski Ferencváros. Bjelici se taj igrač svidio, nahvalio ga je i Robert Prosinečki i činilo se da je dovođenje lijevog beka gotova stvar, no netko je taj posao “minirao” i sad u Moravskim Toplicama čekaju da se realizira neko nove ime za tu poziciju.

I dok se to čeka, uz Marina Leovca na toj poziciji igrao je mladi Joško Gvardiol. I igrao je odlično. Prvo kad vidite kako je građen, koliko je jak, kakvu ima muskulaturu, teško je povjerovati da je rođen 2002. godine.

A još je teže povjerovati da mu je samo 17 godina i da može tako dobro, mirno i pametno igrati kao da iza sebe ima već veliko iskustvo. Iako mu je primarna pozicija stoperska, odlično se snalazi kao lijevi bek, a koliko znamo, trener Dinama želi nešto višeg beka kako bi mogao pomoći u skoku.

Igrao Ligu prvaka mladih

Naravno da se svidio i treneru Bjelici koji ga je hvalio.

– Gvardiol je pokazao da je veliki talent, odlično radi, pokazuje kvalitetu u igri. No bilo bi riskantno ući u sezonu samo s Leovcem i s njim, zato tražimo još jedno rješenje za tu poziciju – rekao nam je trener Dinama.

No prilično je sigurno da će Gvardiol i nakon priprema biti često u svlačionici prve momčadi, ne kao gost.

– Pred nama je opet jako puno utakmica i bez obzira na to što tražimo još jednog lijevog beka, Gvardiol će dobivati prilike u prvoj momčadi – ustvrdio je Nenad Bjelica.

U prvoj utakmici na pripremama koja se igrala na glavnom maksimirskom travnjaku protiv Olimpije Gvardiol je igrao u drugom poluvremenu i zadivio je upravo tom svojom mirnoćom, ali i prodorima, dobrim ubačajima, sigurnim pasovima.

Sve to ponovio je na prvoj utakmicu pripremnog dijela u Sloveniji. Na istoj je poziciji jednako kvalitetno odigrao je pola sata protiv Cracovije, dok je protiv Austrije iz Klagenfurta igrao na stoperskoj poziciji.

Ušao je umjesto Dilavera i pokazao da Bjelica slobodno može na njega računati i na mjestu stopera iako tu ima znatno jaču konkurenciju (Théophile-Catherine, Dilaver, Lešković, Perić), uz to je i postigao lijep pogodak glavom, svoj prvijenac za prvu momčad.

Joško Gvardiol u Dinamo je došao s osam godina iako je prve nogometne korake napravio u Trešnjevci. Dečko je rođen u Zagrebu, a prezime mu je porijeklom iz Zadra i šire okolice (osim u Zadru, Gvardiola ima u zadarskom Novigradu, na otoku Ugljanu...).

Jedan je od mladih igrača koji su ovog ljeta potpisali nove ugovore s Dinamom (kako nije punoljetan, mogao je potpisati samo trogodišnji ugovor).

Prošle godine vidjeli su ga skauti Intera na istarskom kupu mladih i željeli ga dovesti u svoje redove, no Joškova obitelj nije prihvatila taj poziv, procijenila je da je bolje da ostane i razvija se u Dinamu.

I razvijao se sjajno, prošle godine igrao je Ligu prvaka mladih koja je namijenjena juniorima, a on kao kadet bio standardan kod Igora Jovićevića. Odigrao je tri utakmice u nokaut-fazi, protiv moskovskog Lokomotiva, Liverpoola i u četvrtfinalu protiv Chelseaja koje su plavi izgubili nakon jedanaesteraca.

Iznad svoje generacije

I nije čudo što je bio u toj juniorskoj momčadi sa 17 godina, kao što ni sad nije čudo što ga je Bjelica poveo na pripreme prve momčadi.

– Imao sam ga kratko u Dinamu, baš u njegovu prijelaznom razdoblju kad je došao iz kadeta k meni u juniore. I sad u reprezentaciji 2002. godišta u Danskoj. I nije teško zaključiti, dečko je izuzetno kvalitetan, a još će i razvijati, pogotovu taktički, dok je fizički besprijekoran, fizički već sad može igrati za prvu momčad, ima čvrst i miran pas... No ono što je kod njega posebno, to je njegov pristup radu – kazao nam je Tomislav Rukavina, sadašnji izbornik reprezentacije te mlade Gvardiolove vrste i nastavio:

– Fascinantno je kako radi na treningu, kako se priprema za trening, on je cijelo vrijeme nevjerojatno fokusiran na sve, na analizu, na svaku vježbu i sve radi maksimalno od prve do zadnje minute. I kad tom talentu dodate sve te vrline, onda mogu reći – taj dečko mora uspjeti.

On je dominantan ne u svojoj generaciji, tu je čak i smiješno vidjeti koliko je iznad svojeg godišta, ali on je dominantan i u juniorima gdje su dvije godine stariji igrači. U tom prijelaznom razdoblju iz kadeta u juniore igrači se znaju gubiti, treba im vremena, ali njemu nije trebao ništa. Mladi igrači koji su veliki talenti često treniraju onako, prosječno, a Joško uvijek ide maksimalno. Mogu ustvrditi da se netko takav, s takvim talentom i takvim pristupom dugo nije pojavio – hvalio je Rukavina.

Je li stoper ili lijevi bek?

– Mislim da će velike stvari napraviti kao stoper. On u svojoj generaciji može igrati na bilo kojoj poziciji i na svima će biti dominantan, ali mislim da će veće stvari napraviti na stoperskoj poziciji – zaključio je Rukavina.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
macor3
10:20 04.07.2019.

sjecas se Robi uplata od Zdravkeca pa ste tako pisali o velikom talentu messiju Halilovicu pa gdje je taj veliki talenat koji je prodan za tko zna koliko barci?Benkovic za 30 milja eura u inter??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije