Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NEZAVIDNOJ POZICIJI

Nekad obećavajući mladi igrač; Brekalova karijera opet ide nizbrdo. Spas može pronaći u Dinamu

Serie A - Napoli v Fiorentina
Foto: CIRO DE LUCA/REUTERS
1/4
27.12.2023.
u 07:00

Njegovi vršnjaci napredovali su do statusa neizostavnih članova Dalićeve momčadi; Sosa, Ivanušec, Majer i Erlić, a u posljednjim akcijama u kadru je bio i Moro. Nema sumnje da Brekalo po svojoj kvaliteti također spada u odabrano društvo reprezentativaca, ali za povratak u to društvo treba mu doista čudo.

Tko zna – možda se jednoga dana i ostvari Jakirovićeva želja da se nekadašnji Dinamov nadareni klinac Josip Brekalo (25) vrati u Maksimir. Ovoga siječnja to će, naime, ići vrlo teško, budući da bi Dinamo u nastavku sezone trebao preuzeti Josipova primanja, a ona iznose čak 1.7 milijuna eura po sezoni. Dakle, Dinamo bi – umjesto Fiorentine – do kraja sezone trebao isplaćivati plaću nogometašu za kojega u ovom trenutku ne zna bi li bio prevaga u utrci s Hajdukom.

U teoriji postoji i opcija da Brekalo – kako bi počeo spašavati svoju karijeru – pristane i na znatno manja primanja u Dinamu te i ona da u Dinamo dođe na kraju zimskoga prijelaznog roka (koji traje do 6. veljače), pa da ga Dinamo plaća samo četiri mjeseca. Uglavnom, sve tri strane imaju neku svoju računicu, a za to vrijeme Brekalova karijera – čini se – nekako stoji u mjestu.

GALERIJA Dinamo unutar 10 minuta srušio Ballkani (3:0) i osigurao europsko proljeće

Serie A - Napoli v Fiorentina
1/21

Maglovita perspektiva

Na papiru Josip je igrač petoplasiranoga kluba talijanske Serie A, na Transfermarktu vrijedi čak 4.5 milijuna eura, ima 35 nastupa za hrvatsku reprezentaciju, iza sebe ima izvrsnu karijeru u Bundesligi, a perspektiva mu je nekako siva, maglovita.

Evo i konkretnih podataka: Brekalo u posljednje tri Fiorentinine utakmice talijanskog prvenstva, s Romom, Veronom i Monzom, nije bio u konkurenciji za momčad. U prosincu je u Serie A odigrao samo 17 minuta protiv Salernitane, a jedno je poluvrijeme odigrao protiv Parme u Talijanskom kupu te 63 minute protiv Ferencvarosa u Konferencijskoj ligi.

Od trinaestorice Hrvata u talijanskom prvenstvu ove je sezone Brekalo po minutaži (504 minute na travnjaku) tek na osmome mjestu, iza Pongračića iz Leccea (1530 minuta), Erlića iz Sassuola (1466), D. Bradarića iz Salernitane (1240), Vlašića iz Torina (1151), Badelja iz Genoe (1050), Pašalića iz Atalante (656) i More iz Bologne (528). Manje od Brekala igrali su samo Mirko Marić u Monzi (235 minuta), Karlo Lulić u Frosinoneu (18 minuta), dok Tikvić u Udineseu, oporavljenik Rog u Cagliariju i Toma Bašić u Laziju nisu odigrali ni minute.

VEZANI ČLANCI:

Brekalo je u ovoj sezoni postigao samo jedan pogodak za Fiorentinu, prema Sofascoreu tek je na 12. mjestu poretka najbolje ocijenjenih igrača svojega kluba. U prošloj je sezoni u tom poretku bio tek na 23. mjestu, a u njoj nije postigao ni jedan pogodak, ni za Wolfsburg, ni za Fiorentinu.

Traži novi iskorak

Nažalost, ni Josipov povratak u reprezentaciju protekle jeseni nije bio blistav. Uklopivši se u sveopće sivilo u utakmicama s Turskom (0:1) i Walesom (1:2), Brekalo je vjerojatno prokockao priliku biti na Dalićevu popisu za Europsko prvenstvo sljedeće godine. Konkurencija je za njega, naime, odjednom postala prejaka: Ivanušec, Pjaca, vjerojatno uskoro i Perišić, možda i oporavljeni Oršić.

Tako se Brekalo – iako je početkom sezone bio ambiciozan kao nikada prije – odjednom našao u nezavidnoj poziciji, u kojoj po svaku cijenu traži novi iskorak u karijeri. Već četvrti, nakon što mu nije išlo ni u Wolfsburgu, sada ni u Fiorentini, dok je u Torinu bio solidan (7 golova u 33 nastupa), ali u njemu nije želio ostati, nego se s posudbe bio vratio u Wolfsburg. Dinamo bi, naravno, za Josipa bio idealan izbor, kao što je Pjaca izabrao Rijeku i preporodio se, ali kako bi onda dolazak Brekala utjecao na Špikića, Vidovića, pa i nadolazećega dragulja Rukavinu?

VEZANI ČLANCI:

Karijera Josipa Brekala prije sedam godina bila je doista obećavajuća, kada je za deset milijuna eura prešao iz Dinama u Wolfsburg. Bio je lider mlade reprezentacije, sigurnim je koracima napredovao prema A vrsti, s kojom je 2021. godine bio na Europskom prvenstvu, na kojemu je čak ostvario tri nastupa. No, tijekom 2022. godine izgubio je status A reprezentativca.

Zanimljivo, Josip je bio predvodnik supernadarene generacije nogometaša rođene 1998. godine, a sada je izvan kruga reprezentativaca, dok su njegovi vršnjaci u međuvremenu napredovali do statusa neizostavnih članova Dalićeve momčadi; Sosa, Ivanušec, Majer i Erlić, a u posljednjim akcijama u kadru je bio i Moro.

Nema sumnje da Brekalo po svojoj kvaliteti također spada u odabrano društvo reprezentativaca, ali za povratak u to društvo treba mu doista čudo.

VIDEO Kramarić nakon osam godina odlazi iz Hoffenheima, njegov menadžer sve otkrio

Komentara 4

VI
vital
08:15 27.12.2023.

Brekalo da je pametan pristao bi na pola plaće koju sada ima u Fiorentini i vratio se u Dinamo te si tako spasio karijeru jer u Dinamu bi igrao i vratio se u repku!

Avatar Castro
Castro
08:35 27.12.2023.

I ja mislim da bi mu to bio pametan potez da se vrati u Dinamo a i Dinamo bi sigurno imao dobro pojacanje... sad je samo pitanje financija, kakvi su uvjeti i ugovori. Zasto ne, kada pogledamo trenutne igrace koji su u klubu, Brekalo je sigurno bolji od pola njih, ima i prilicno jakih tekmi iza sebe i njegov doprinos bi sigurno bio dobar.

UV
Uvjekprotiv
09:47 27.12.2023.

Uzeti njega i Špikića poslati u Dragovoljac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije