Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RONAEL PIERRE-GABRIEL

Kakav je novi igrač Dinama? Debeljuškast, ofenzivno jako slab i iznimno dobar u obrani

Alen Szabo/GNK Dinamo
08.02.2024.
u 14:39

Prema francuskim skautskim izvještajima tijelo mu je predstavljeno kao debeljuškasto, a prema izračunu percentila na skautskoj platformi FBRef, riječ je o igraču koji se daleko više ističe po obrambenim nego li po ofenzivnim karakteristikama

U srijedu u poslijepodnevnim satima iz Dinama su slavodobitno objavili potvrdu svoje treće prinove u obrambenoj liniji u ovom prijelaznom roku. Francuski desni bek Ronael Pierre-Gabriel (25) je prošao liječnički pregled te tako stigao u Dinamo iz francuskog prvoligaša Nantesa bez odštete potpisavši ugovor na dvije i pol godine. Za njega je klubu rječju garantirao trenutni stoper plavih Kevin Theophile-Catherine koji je s Ronaelom dijelio svlačionicu u St-Etienneu. 

Životopis Pierre-Gabriela na prvi pogled izgleda vrlo dobro. Od svoje 154 odigrane utakmice u seniorskoj karijeri, čak 140 je odigrao u 'ligama petice', francuskoj Ligue 1, njemačkoj Bundesligi te španjolskoj La Ligi. Redom je nastupao za St-Etienne, Monaco, Mainz, Brest, Strasbourg, Espanyol i Nantes, a bio je i član francuske U-21 reprezentacije. 

No, pitamo se kakav je Pierre-Gabriel zapravo igrač i što može donijeti Dinamu. Prema francuskim skautskim izvještajima tijelo mu je predstavljeno kao debeljuškasto, visok je 177 centimetara, a teži 82 kilograma. Nadalje, prema izračunu percentila na skautskoj platformi FBRef, riječ je o igraču koji se daleko više ističe po obrambenim nego li po ofenzivnim karakteristikama. 

Kad bacimo oko na taj izračun, vidimo da je Ronael u konkurenciji svih bekova u ligama petice u proteklih 365 dana bio među 1% najboljih po očišćenim opasnostima, među 3% najboljih po blokovima, među 4% najboljih po presječenim loptama, među 7% najboljih po uspješnim startovima te među 17% najboljih po osvojenim zračnim duelima

S druge strane, po tom izračunu je katastrofalan u usporedbi s bekovima u ligama petice, dakle igračima s iste pozicije po količini dodavanja, upućenim progresivnim dodavanjima, primljenim progresivnim dodavanjima, pokušanim driblinzima te asistencijama. Dakle, riječ je o igraču koji ne voli imati loptu u nogama, ne voli ići u dubinu te u principu ne voli preuzimati bilo kakvu vrstu inicijative pri posjedu.

VEZANI ČLANCI:

Vrlo indikativan pokazatelj o tome kakav je Ronael Pierre-Gabriel igrač je i usporedba profila igrača na spomenutom skautskom sučelju. Prema njihovim izračunima najsličniji igrač Francuzu od svih bekova u ligama petice je Dan Burn, gorostas od 198 centimetara, inače stoper koji igra lijevog beka za Newcastle i daleko je najsporiji bek Premier lige te igrač bez ikakvih značajnih ofenzivnih kvaliteta. 

Jednostavan zaključak je da je Dinamo ciljao dovesti desnog beka koji se neće priključivati (ili kvalitetno priključivati) u napad te čiji će glavni zadatak biti obavljanje obrambenih zadaća te ostajanje daleko od suparničkog gola čak i u napadačkoj fazi.

Komentara 2

EJ
ejStef
17:22 08.02.2024.

Vidi se da u Dinamu nema struke, još jedan igrač za klupu ili tribine. A vidi se da se dovodi samo zato da ne ispadne da se ništa ne radi, ovakav igrač sigurno nije niti po Jakirovićevim željama... Ajoj koliko su u manje od godinu dana devastirali klub, to je čudo. I to uz pomoć BBB i medija. Strašno.

BE
bendzola
16:33 08.02.2024.

E na šta smo spali kad ovaj debeljko može igrati u Dinamu... Rasturili su klub koji je netko stvarao 15 godina za svega 6 mjeseci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije