Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Skupo odvraćanje pažnje

Kosor, Josipović
Pixsell
20.04.2010. u 12:00

Iz EU upozoravaju da će RH, nastavi li tako, nakon ulaska više uplaćivati u proračun no što će uzimati. Valjda je pod utjecajem medija i sama J. Kosor povjerovala da je trivijalno bitno

Zatvaranjem pristupnih pregovora o poglavlju Sloboda kretanja robe, jednoga od najopsežnijih dijelova europskoga zakonodavstva, Hrvatska se u ponedjeljak još više primaknula ulasku u Europsku uniju: sada je zatvoreno 18, više od polovice ukupnoga broja poglavlja.

Da u međuvremenu nisu bili uskrsni blagdani, zbog kojih središnje europske ustanove 11 dana nisu radile, ovaj bi se mjesec zatvorilo i poglavlje Porezi, a otvorilo jedno od preostala tri, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Ne očekuje se ni da će s prihvaćanjem zajedničkoga pregovaračkoga stajališta za poglavlje Tržišno natjecanje biti većih teškoća, iako bi produljenje roka za privatizaciju brodogradilišta moglo podići koju obrvu.

Posebice onih koji su se, poput Poljaka, dugo batrgali s preustrojem vlastitih škverova. No, gospodarska je kriza ipak pružila donekle “širi pogled” na nužne ustrojne preobrazbe. Do sada su se one temeljile na neoliberalnome modelu, koji je ovu krizu i prouzročio; danas se sve jače naglašava društveno-tržišno gospodarstvo.

Ono je i inače jedno od Unijinih načela, iako ga je svevladajući neoliberalizam bio potisnuo. Kako točno uobličiti taj model, koji zahtijeva da se pri donošenju gospodarskih odluka u obzir uzmu društvene potrebe, odnosno posljedice, te očuvanje i unapređenje okoliša, zemlje članice trebale bi se dogovoriti na lipanjskome sastanku šefova država ili vlada EU 27; na njemu će predložiti kako bi na nacionalnoj razini ostvarile ciljeve nove srednjoročne europske gospodarske strategije nazvane Europe 2020.

Ako EU i ne bude prekrut glede naših škverova, to ipak ne znači da će Banski dvori dobiti popust: preustroj se mora provesti. Vlada je, po uvriježenome običaju “brigo moja, prijeđi na drugoga”, pokušala skinuti svoju odgovornost privatizacijom. Umjesto da škverove sama preustroji, uzimajući u obzir gospodarske i društvene potrebe, kao i činjenicu da je upravo brodogradnja jedno od područja na kojemu znanjem prednjačimo u svijetu.

Ništa manje neodgovorni nisu ni naivni pokušaji odvraćanja pozornosti javnosti s Vladina neznanja u suočavanju s gospodarskom krizom, poput halabuke oko popisa branitelja, uključujući višednevno mrcvarenje Marka Rakara. Valjda je pod utjecajem domaćih glasila i sama premijerka Kosor povjerovala da je trivijalno bitno, da je dojam važniji od sadržaja, pa, umjesto da upravlja, “šalje poruke” broševima. Pa na večeru s Obamom dovlači poveći ceker. Valjda da pokupi ostatke sa stola? Pa od Obame žica potpis na jelovnik, kako bi, kaže, imala o čemu pisati u memoarima!?

U međuvremenu, dok Kalmetu za ministarski položaj i dalje kvalificira to što o zbivanjima u svojim sektorima pojma nema, a ministar novčarstva Šuker samozadovoljno se grohotom smije kao da je svojim mjerama potaknuo barem 5-postotni rast BDP-a, iz Europske komisije sve glasnije upozoravaju da će Hrvatska, nastavi li tako, nakon ulaska u članstvo više uplaćivati u europski proračun no što će iz njega uzimati. Što se ni Grčkoj nije dogodilo. A na stol su nam već stavili 3,5 milijardi eura za prve dvije godine članstva.

Vrijeme istječe, a Vlada nikako da preustroji, osposobi i decentralizira državnu upravu, kako bi se europske milijarde mogle preliti u hrvatske projekte. Važnije je premijerki od predsjednika Josipovića braniti Tuđman-Šuškovu politiku prema BiH, zbog koje se Hrvatska, uostalom, već jednom bila našla u međunarodnoj izolaciji. Danas, kada Amerika upravo zbog stabilizacije BiH tako snažno gura Hrvatsku u EU, Kosor misli da je pravo vrijeme za laude toj propaloj politici. A kakva je bila, znaju oni koji su umjesto partijskih brošura čitali Bibliju: “Po plodovima ćete ih poznati!”. Ahmići i Križančevo Selo neki su od tih plodova.

Komentara 9

IS
ISTINA_
15:11 20.04.2010.

Je, jeee...i Katynska šuma je trebala ispasti \"plod\" njemačke vojske, no makar je trebalo poduže, saznala se prava istina. Vjerujem da će se saznati i čiji su \"plod\" Ahmići. Nažalost, oni su se dogodili, ali u čije ime? Gospodine Prato, ako čitate Bibliju onda znate da taman da nitko nezna, Gospodinu je poznato jesu li stvarno plod politike koju navodite. Katynska šuma, koja me osobno zgrozila, gledajući neku večer film prema tom istinitom događaju, navela me na razmišljanje da će Istina pobijediti.

DU
Deleted user
15:38 20.04.2010.

Malo sam razočaran tonom članka, tj. autoru članka nije na umu jedno i nepobitno - Kosor je stjuardesa koja je uskočila u cockpit aviona u letu umjesto kapetana i vodi državu slijepo po autopilotu jer drugo ni ne zna. Znači, uzalud apelirati i tražiti od nje da napravi A ili B u smjeru prosperiteta nacije kad ona ne zna nego grčevito se držati kursa. Tko meni ne vjeruje, nek se strpi do idućih izbora pa ćemo svi zajedno biti svjedoci kako će pristati HDZrakoplov!? Osvrnuo bih se samo na brodogradilišta koja jesu jama bez dna jer nikad nisu osuvremenjivana po uzoru na susjedna talijanska ili pak korejska nego naši radnici grade brodove na navozima poput mrava, tek uz generaciju alata i strojeva iz epohe 70-ih. Ni robota niti ostalih čuda tehnike! Ipak, brod je rijedak proizvod s više od 10 tisuća pozicija koji su naši u stanju napraviti i projektirati, a nerijetko i dobiti svjetska priznanja za njih. Pa sam onda slab na tu činjenicu i manje mi žao novca koji odlazi u smjeru brodogradilišta (tko nije bio u utrobi broda i vidio varioca kako radi na plus 40 C, ne zna o čemu pišem) nego u smjeru nezasitne birokratske aždaje koja nas davi godinama i nikako da udavi. Brodogradilišta ne bi izdržala konkurenciju, ali nije bez vraga ni teorija da je EU pristupni proces idealna prigoda da neke konkurentske zemlje \"maknu\" iz igre hrv. brodogradilišta.

OB
-obrisani-
12:19 20.04.2010.

Ovao, očito SDP-ovsko, jeftino piskaralo proba na jeftin način prodati priču svojih kolega:-kamocemo-,DŠ-a,patuljčice i inih i time opravdati ili barem dati zaboravu Josipovićevu veleizdaju. Samo ti, vrli novinaru, prodaji priču zvanu jeftin štos- nas nećeš navući!!!! Blagoslov Kraljice Hrvata.......!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?