Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pravi ike i tina'

Tina Turner u Zagrebu je nastupila 1974. godine, a evo kakvi su bili dojmovi nakon koncerta

Foto: reuters
1/17
25.05.2023.
u 08:43

Izvještaj koji je tada objavljen u Večernjem listu nosio je naslov 'Pravi Ike i Tina', a glazbenike je opisao kao 'jedan od najboljih, najskupljih i najspektakularnijih pop sastava'.

Kraljica 'rock'n rolla' Tina Turner preminula je jučer u svom domu u Švicarskoj u 83. Godini nakon borbe s teškom bolesti. Turner je bila jedna od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, nagrađena je s osam Grammyja, a časopis Rolling Stone uvrstio ju je na listu Besmrtnika, odnosno najvećih izvođača svih vremena. Na sceni je bila 60 godina, a potom se povukla.

Tijekom tih dugih 60 godina uspješne karijere Tina je nastupala na brojnim mjestima i u brojnim gradovima, a među njima se našao i Zagreb. Naime, Turner je u Zagrebu nastupila u studenome 1974. godine. Tada je nastupila u društvu svog prvog supruga, također glazbenika Ikea Turnera, a osim Zagreba posjetila je Beograd i Ljubljanu te u tri dana održala čak sedam koncerata. Izvještaj koji je tada objavljen u Večernjem listu nosio je naslov 'Pravi Ike i Tina', a glazbenike je opisao kao 'jedan od najboljih, najskupljih i najspektakularnijih pop sastava'.

Foto: Večernji list arhiva

Oni su na ovom koncertima priredili prvorazrednu glazbenu senzaciju te su bili odjeveni u najluđu i najseksepilniju odjeću. No, kako se prema raspoloženju publike moglo primijetiti, nisu oduševili. To je komentirao i sam Ike nakon nastupa koji je kazao da su u Lisinkom imali najhladniji prijem u Zagrebu.

U publici na tom koncertu našla su se brojna domaća poznata lica poput glazbenog menadžera Vladimira Mihaljeka, glazbenika Duška Lokina koji nije mogao sakriti oduševljenje Tininim nastupom.

- Nevjerojatno je kako može istodobno tako temperamentno plesati i pjevati – rekao je tada.

Na koncertu su bili i glazbenik Ibrica Jusić te Drago Diklić te brojni drugi glazbenici koji su svi redom isticali kako su Tina i Ike najprofesionalniji sastav koji su vidjeli. Komentirali su i publiku, kao i razglas u dvorani.

Podsjetimo, Tina je Ikea upoznala kao 16-godišnja srednjoškolka, dok je bila učenica Summer High School u St. Louisu te sa sestrom posjećivala klubove. Sudbonosni susret dogodio se u klubu Imperial gdje ga je Tina spazila i izrazila želju da s njim zapjeva. Ike je jako sumnjao u njezinu pojavu na pozornici, ali je ipak dopustio da se Tina, odnosno Anna, predstavi publici imenom Little Anna. Njezin proboj kao Tine Turner uslijedio je 1960. nakon što je otpjevala “A Fool In Love” jer se pjevač koji je trebao snimiti pjesmu nije pojavio, a pjesma je postala veliki R&B hit popevši se na drugo mjesto američke top-ljestvice.

VEZANI ČLANCI:

Ike je tada bez njezina znanja promijenio njeno ime. – Vratio se iz diskografske kuće i rekao “Evo ploče”, a kad sam ju vidjela pitala sam ga “Tko je Tina?”. Kazao je “Ti si Tina”. Pitala sam opet “Tina? Tina Turner?” Bilo je jako teško izgovoriti to u početku i tada je preuzeo novac, (naše) ime i kontrolu – prisjetila se u jednom intervjuu prije tri godine. Nakon što su snimili pjesmu, Tina mu je objasnila da ne želi biti s njim u vezi, ali on je uzvratio udarcem. Jednom se prilikom prisjetila kako je to posijalo strah u nju, ali da je odlučila ostati jer joj je bilo jako stalo. Iste su godine dobili sina Ronnieja.

Tina i Ike su se vjenčali 1962. u Meksiku, ali bračna idila nije potrajala, odnosno nije ni postojala. O odnosu koji ju je obilježio na najružnije načine jer ju je Ike godinama mlatio progovorila je i u knjizi “Happiness Becomes You: A Guide To Changing Your Life For Good” objavljenoj 2020. godine. “Razbijene usne, crne i zatvorene oči, izbijena čeljust, slomljene kosti, kao i psihičko ubijanje postalo je dio mog svakodnevnog života”, napisala je Tina.

Njihov odnos obilježen je mračnim trenucima poput onog iz 1976. kada su se na putu za nastup u Dallasu posvađali te ju je Ike ostavio s 36 centi i kreditnom karticom za gorivo. Tri tjedna nakon toga predala je zahtjev za razvod zbog nepomirljivih razlika te tražila alimentaciju i skrbništvo nad njihovom djecom. Rastavu su finalizirali 1978. godine.

VIDEO Queens of the Stone Age koji je oduševio hrvatsku publiku ekskluzivno za Večernji list

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
zagi101
11:06 25.05.2023.

bio sam na koncertu 1990 i bilo je super, a ovdje pišete kak je samo jednom bila u Hrvatskoj ccccccccc

ZG
zgkreso
09:31 25.05.2023.

a Velika Gorica 1990? niti riječi....

DU
Deleted user
09:19 25.05.2023.

Bio sam na tom koncertu s Vladom Šeksom. Brojali smo ljude koji su bili u prvim redovima jer ta glazba se smatrala dekadencijom zapada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije