Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Vrući mailovi – hladan tuš za duboku državu

Katastrofalna je spoznaja da je privatnim Hotmailom, unutar neformalne frendovske mailing liste, M. Dalić kreirala zakon s ljudima koji će kasnije biti uključeni u njegovu provedbu i za to primati novac
11. svibnja 2018. u 10:00 73 komentara 13693 prikaza
Martina Dalić i Ante Ramljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nije nimalo pohvalno što potpredsjednica jedne europske vlade 2018. godine za privatnu korespondenciju još koristi Hotmail, najpopularniji besplatni e-mail servis devedesetih, koji je u međuvremenu beznadno zastario i smatra se krajnje nesigurnim.

Milorad Pupovac Pupovac i Radin Koalicijski partneri HDZ-a traže hitan sastanak zbog mailova ministrice Dalić

Iznimno je problematična činjenica da Martina Dalić, privatni mail, i to tako nesiguran, koristi za dopisivanje koje se tiče odgovornog javnog posla kojeg obavlja.
Katastrofalna je spoznaja da je privatnim Hotmailom, unutar neformalne frendovske mailing liste, kreirala zakon s ljudima koji će kasnije biti uključeni u njegovu provedbu i za to primati novac.
Sablažnjiva je činjenica da je premijer unatoč svemu tome ne smjenjuje, štoviše pokušava zataškati aferu ističući kako u tom dopisivanju ne vidi ništa problematično i pokušava je opravdati žurnošću kojom je zakon trebao biti donesen.

Žalosno je da u jeku te afere, javna televizija u večernjoj dijaloškoj emisiji Otvoreno ne govori o skandaloznim mailovima i Agrokoru, već o Bleiburgu, a dan kasnije umjesto saborske sjednice u kojoj zastupnici raspravljaju o toj aferi, prenose sjednicu Vlade, na kojoj potpredsjednica Dalić, kao da se ništa nije dogodilo, blaženo burgija o temi eksploatacije ugljikovodika. Još ne znamo je li riječ o hakiranju ili je netko s mailing liste M. Dalić objavio inkriminirajuću korespondenciju, ali to je sada manje važno. Znakovito je da su vrući mailovi iscurili u javnost odmah nakon presude Ustavnog suda kako je Lex Agrokor neproblematičan.
I tu presudu Ustavnog suda vidimo drugačije nakon uvida u mailove koje je potpredsjednica Vlade, u vrijeme kada se pripremao Lex Agrokor, razmjenjivala s vlasnicima i predsjednicima konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda, a koji su, vidi čuda, kasnije angažirani u njegovoj provedbi.

Nakon sastanka u zgradi Vlade u veljači formirana je mailing lista na kojoj su, uz Dalićkinu famoznu privatnu adresu na Hotmailu, bili i ljudi iz tvrtke Texo Management, InterCapital, Altera Corporate Finance te odvjetničkog ureda Šavorić i partneri.
Iz njihove korespondencije se vidi kako su potajno i neformalno surađivali u formiranju zakona, kasnije nazvanog “Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku”, na osnovu kojeg su kasnije naplatili usluge. Politički razlog za ostavku Matine Dalić je, ako ništa drugo, to što je uhvaćena u očitoj laži. Naime, u veljači je pred saborskim Odborom za gospodarstvo tvrdila “moja veza sa Šavorićem je nikakva”, a sada isplivalo kako su se dopisivali.

Martina Dalić, Andrej Plenković IVA BOBAN VALEČIĆ Da su točni, SMS-ovi bi ugrozili nacionalnu sigurnost

Ekipa s mailing liste je odabrala američku tvrtku AlixPartners za glavne savjetnike u restrukturiranju Agrokora, koja je potom odabrala njih za svoje podizvođače.

Istog dana kada je AlixPartners potpisao ugovor s Agrokorom, odmah su potpisana još četiri ugovora i to s Texo Managementom, Altera Savjetovanjem i InterCapitalom, dakle ekipom s famozne mailing liste, koja je (su)kreirala Lex Agrokor.

Odabrana konzultantska tvrtka AlixPartners nije imala ured u Hrvatskoj pa su odmah morali potpisati ugovore s “lokalnim stručnjacima” kako bi mogli započeti posao u Agrokoru.

A “lokalni stručnjaci” su, bingo!, upravo oni koji su se dopisivali s potpredsjednicom Vlade i sukreirali Lex Agrokor. Unatoč tome što je sve bjelodano i što se, ne tako davno, u Hrvatskoj, od Mirele Holy do Tomislava Karamarka, i zbog manjih stvari odlazilo sa scene, premijer Plenković pomiče ljestvicu bahatosti u hrvatskoj politici i uvjerava javnost kako problem oko toga ne postoji.

I pored velikog interesa javnosti za “aferu Hotmail” gledanost Plenkovićeva intervjua uživo na dvije nacionalne televizije bila je iznimno niska, što dokazuje da ljude više ne zanima što on govori, jer uglavnom ne kaže ništa.

Diskurzivna forma mu je usavršena do potpune sadržajne ispraznosti. Po zanimljivosti će uskoro doseći svog mentora Matu Granića. On je savršen eurobirokrat, naučio je jezike, izbrusio se još u studentskom debatnom klubu, u diplomaciji, ali u tom govoru nema misli, strasti, volje. Zlatni papagaj sipa isprazne fraze uživo u jeku velike afere na dva nacionalna kanala, a narod je, prema istraživanjima, s pravom znatno više gledao glumačko umijeće Nives Celzijus u 151 epizodi serije na trećoj televiziji.

O političkoj odgovornosti i sukobu interesa u aferi Hotmail je izlišno dalje raspravljati. Neformalno su se, daleko od očiju javnosti, radile stvari koje su se morale formalizirati i raditi institucionalno.

Martina Dalić Prepiska o lex Agrokor 7 pitanja i odgovora o aferi Mailovi: ovo je glavni cilj

Evo što, u tom smislu, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, između ostalog, piše ekipi: “Dragi svi, naša večera je sutra uvečer u 19:30 u restoranu Fotić u zasebnoj dvorani (ona je koliko shvaćam dolje u prizemlju). Izabrala sam ovaj nisko profilni restoran da ne privlačimo previše pažnje jer se press malo raspituje tko je radio zakon. Tako da možda nije na nivou, ali eto”.

Plenković se pravda da se sve moralo raditi u žurbi, što je slaba isprika. Trenutno su zanimljivije indicije za kaznenu odgovornost umiješanih. Ostaje na DORH-u utvrditi je li bilo trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i povjerljivih informacija.
Zanimljivo je da se povodom afere Hotmail nije oglasila stranka Pametno čija je Martina Dalić svojevremeno bila najveći predizborni donator s 4000 kuna.

Propast Agrokora uzdrmala je našu duboku državu. Pred novom stvarnošću djeluju zbunjeno i državno odvjetništvo i Ustavni sud i dominantni mediji. Kad oligarhijski obruč oko Hrvatske konačno pukne teško da će itko ikome čuvati leđa, već će svatko gledati spašavati svoju kožu. A čini se da taj trenutak nije predaleko.
Politički mrtvaci će se do tada držati vlasti zubima i noktima.

Ivan Vrdoljak je u srijedu izrekao vic dana istaknuvši kako: “kriminal nitko neće tolerirati, mi prvi”, a odmah zatim je umirio javnost: “Izlazak iz Vlade sigurno se neće dogoditi jer to Hrvatskoj ne treba”.

Eto on bi osobno zadržao visoka moralna načela i izašao iz obraz-koalicije s HDZ-om, ali stisnut će zube zbog Hrvatske pa će ipak neće izaći iz vlade.

Izopačenom Plenkovićevom HDZ-u štangu još uvijek drže tutti quanti, i HNS i predstavnici manjina i Saucha i Bandić, što je, nakon nove afere, dodatni poticaj inicijativi za promjenu izbornog zakona kako bismo ubuduće izbjegli ovakve Frankenstein-koalicije bez ikakvog legitimiteta.

Slučajem Hotmail ugrožen je i nacrt nagodbe oko Agrokora. S obzirom na okolnosti i kredibilitet aktera, možda je bolje da do brze nagodbe uopće niti ne dođe.

Anka Mrak Taritaš Glas: 'Dalić je bila ta koja je namještala milijunske poslove svojim "borgovskim" prijateljima' Davorka Budimir Koruptivni rizik 'Privatne poruke dužnosnika su nedopustive' Gordan Maras 'Koruptivna hobotnica' Maras optužio Dalić da laže o svojoj vezi sa Šavorićem
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • mikrogrizzly:

    Nije mi jasno toliko čuđenje - nema vodoinstalatera kojeg nije poprskala voda, nema dimnjačara koji se nije uprljao čađom i nema ekonomista koji se nije osladio novcem! Ako je dotična dobila "vruć krumpir" zvan Agrokor, koji je bio na nizbrdici ... prikaži još! stečaja jer ga je Todorić "odvezao u bezdan", sa svojom politikom neplaćanja i zaduživanja u bankama te mjenicama, sigurno da ima neko pravo izabrati "svoju ekipu" da Agrokor vadi iz septičke jame, u koju je upao. I taj zakon, koji ima uzor u tal. Parmalat zakonu, nije ništa drugo nego totalna improvizacija jer se privatni koncern de iure podržavi i onda se dalje njime upravlja kao što to i država inače čini, s golemim javašlukom i nepotizmom te puno neefikasne birokracije. Alternativa bi bila gašenje nekoliko desetina tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i val stečajeva koji bi pogodio niz tvrtki, obrtnika ili pak OPG-ova, koji doduše ne mogu u stečaj nego bi propali. U toj i takvoj situaciji - nema "ekipe" koja se ne osladila lovom iz te propadajuće situacije nekog diva te naguravala "svoje"... Nije da pravdam dotičnu, ona mi se uopće ne dopada jer ima znani problem s CH3CH2OH i bahata je do besvijesti - ali brate mili tako bi napravili i oni iz esdpija, hanesa ili bilo koje druge stranke u Hrvatskoj jer tako se to kod nas radi. I ni zuc o tome da je Todorić s tim mjenicama doveo RH u cjelini na rub kolapsa jer Agrokor je regionalni dinosaur, ne samo hrv. problem. On je glavni krivac, što sada optužuje ministre i Plenkovića!

  • prajdali100:

    Ne mogu vjerovati.Alkar Raspudić u ništaaaaa !!!! Otkud ti znaš da se ne radi o teškoj manilulaciji !? Imaš li možda moć prekognicije ? Sve je pošlo od " hrvatskog" Indexa- smrdi do neba.

  • zola:

    Nino, bacio ti prvi kamen bez previše razmišljanja.