Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Trumpu bi bilo najbolje da prizna poraz, a svijetu ostaje nada da Biden neće izvoziti demokraciju

REUTERS
05.11.2020. u 09:56

Svijetu ostaje samo nada kako Bidenova administracija valjda neće model demokracije “iz Wisconsina” sada krenuti izvoziti.

Negdje pred samo zatvaranje birališta na američkoj istočnoj obali, nervozni prsti urednika za deskom “New York Times”-a “otcvrkutali” su poruku na službenom Twitter nalogu tog lista: “Uloga proglašenja pobjednika na američkim predsjedničkim izborima pripada medijima. Oni će taj posao obaviti časno.” No, taj je “tvit” ubrzo obrisan, valjda kad su shvatili da su malo poranili s najavama o tome tko će odlučiti pobjednika dok Amerikanci još glasaju. 

A onda konačno trenutak koji su svi čekali - krenulo brojanje glasova i počeli pristizati prvi rezultati. Trump uvjerljivo dobiva vrlo važnu Floridu, a taj se trend prelijeva i na ostale povezane države, od kojih su mnoge ključne za pobjedu, poput Georgije i Sjeverne Karoline. U Pennsylvaniji također velika prednost Trumpa, koji uzima i neke urbane dijelove Pittsburgha. 

Taj se trend dalje prelijeva na “oblast hrđe”, Trump osvaja i Ohio, bez kojeg za demokrate nema pobjede. Sve govori u prilog tome kako će drugi mandat uzeti s premoćnom većinom. Kako bi umirio očajne pristalice, koje već vide Trumpovu “landslide” pobjedu, šefica Bidenove kampanje Jen O’Malley Dillon šalje poruku utjehe kako i bez Floride i Pennsylvanije matematički još mogu stići do 270 elektora.

Teorijski mogu, ali tada bi morali osvojiti Arizonu, Michigan i Wisconsin, iako se to po pristiglim rezultatima i trendovima čini nedostižnim. A onda počinju prvi problemi. Prvo javljaju kako je u Georgiji voda ušla u prostoriju s glasačkim listićima, pa se prebrojavanje neće moći nastaviti naredna dva dana. Potom slične vijesti o obustavi brojanja glasova stižu i iz ostalih država.

Sjeverna Karolina, Pennsylvanija, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada… Ukupno sedam država oglašava kako se brojanje glasova odlaže do daljnjeg, premda nikome nije jasno zašto. Pada na pamet 2000. i odloženo brojanje glasova na Floridi. Tada se govorilo kako je to pomalo bizarno, ali eto, događa se u demokraciji. Ali, sedam država se čini kao pretjerivanje.

A onda stižu vijesti kako Biden preuzima vodstvo u Arizoni. Potom javljaju iz Wisconsina, gdje Trump dotad ima nenadoknadivu prednost od 150 tisuća glasova, kako je stiglo 169 tisuća “dopisnih glasova” i Biden prelazi u vodstvo na 95% prebrojanih glasova. Kasnije tijekom jutra stiže vijest kako su i u Wisconsinu pronašli još 112 tisuća dopisnih glasova. Taman za 270 elektorskih glasova o kojima je govorila Dillon.

Prijatelj s kojim pratim što se događa komentira kako su “oni u Vrgorcu male mace za mahere iz Wisconsina”. Trump proglašava svoju pobjedu i ulaže tužbu Vrhovnom sudu zbog nepravilnosti na izborima. Bio u pravu ili ne, vidi se da je u defanzivi. Upao je u unaprijed pripremljen okvir u kojem su mediji i ankete već odlučili pobjednika.

Kako sud nije blokirao proces na prve znakove o nepravilnostima, žalbe sudu bit će od male koristi. Prošli put ih je iznenadio, pa mu je prošlo da bude izabran za predsjednika, ali ovaj put su se pripremili. Vidimo da u ovoj situaciji ni GOP ne staje iza Trumpa, jer i njima odgovara da demokrati preuzmu vođenje zemlje u krizi.

Ulogu proglašenja novog američkog predsjednika i uvjeravanja kako je sve ovo sasvim u redu i normalno preuzet će na sebe mediji.

I pored zabrinjavajućih indicija o mogućoj izbornoj prevari, okvir koji je tako nametnut ne ostavlja Trumpu puno manevarskog prostora, a da ne bude oglašen krivim za izazivanje kaosa i nestabilnosti. Zato je možda najbolje da prizna poraz i ode uspravne glave, jer iz ovako postavljene igre ionako će teško izaći kao pobjednik. A ostatku svijeta ostaje samo nada kako Bidenova administracija valjda neće model demokracije “iz Wisconsina” sada krenuti izvoziti.

Komentara 50

BL
Blokiranzašto?
11:24 05.11.2020.

Znači Borislave... Ako je prijevara dobra i dobro osmišljena onda treba pristati na to i popušiti za ekipu... Kakva je to poruka? Od novinara... nije da vjerujem da je tu riječ o izbornoj prijevari ali ti si sve indicije iznio kao da je i onda nadodao da bi Trumpu bilo najbolje pristati na igru koja su mu postavili... Pa kakva je to poruka za javnost... sad bi javnost trebala vjerovati novinarima nakon takvog članka?

GE
Gensoman1000
10:15 05.11.2020.

Arizonu su proglasili sa 80% prebrojanih glasova i sad je cak i CNN prebacio AZ na bijelo....lol Fake news mediji neka placu

MA
MareS11
10:38 05.11.2020.

Bidenu je najbolje da prizna da je dementan, da ce Harris preuzet ulogu za par mjeseci, i da voli snjofkati male curice! Zar je to tako tesko? Ne smijete o tome pisati, ha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije