Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJICA TEŠKAŠA

Pravno šaketanje: Zašto su Trump i Biden složili najbolje odvjetničke timove u povijesti

Foto: REUTERS
1/29
04.11.2020.
u 23:15

Složili su ‘najbolje odvjetničke timove u povijesti’ očekujući scenarij bez pobjednika

Naposljetku se dogodilo baš ono što se dugo najavljivalo i čega su se mnogi pribojavali. Zapleti pri prebrojavanju glasova na američkim izborima, i to u situaciji kada je utrka neočekivano tijesna – što je zbog ponovno prilično netočnih predizbornih anketa malotko očekivao – brzo su se pretvorili u međusobne optužbe i ogorčene sporove, čije bi se rješavanje moglo preseliti na američke sudove. Štoviše, dok je u nekim ključnim državama trajalo brojenje glasova, Donald Trump najavio je da će od Vrhovnog suda zatražiti zaustavljanje glasanja iako su birališta već odavno bila zatvorena.

U rukama poštara

Naime, u nekim ključnim državama poput Pennsylvanije i Michigana još su se čekali glasački listići koji će stići poštom, što bi u Pennsylvaniji moglo potrajati nekoliko dana, na što je Trump sugerirao da bi njegovi protivnici mogli iskoristiti kako bi ubacili još “na desetke milijuna” glasačkih listića ne ponudivši nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Tako je Trump izbornom krađom proglasio proces brojenja glasova nakon izbora, a taj je proces na ovim izborima poseban zbog pandemije koronavirusa.

VIDEO: Životna priča Donalda Trumpa

Naime, pandemija je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ove godine broj onih koji su glasali dopisnim putem ili na biralištima prije izbornog dana dosegnuo gotovo 100 milijuna, što je više od dvije trećine ukupnog broja birača na prošlim izborima. A situaciju s brojanjem tih glasova kompliciraju pravila brojanja koja se razlikuju od države do države. U nekim državama dopušteno je brojanje glasačkih listića koji su stigli poštom do izbornog dana, dok se u drugima, među kojima su i neke od ključnih država, u kojima se odlučuje o izbornom pobjedniku, uvažavaju i listići koji stignu i nekoliko dana nakon izbora, jer je samo bitno da su ubačeni u poštanske sandučiće najkasnije na dan izbora.

Zbog toga će brojenje u nekim slučajevima potrajati nekoliko dana, a s obzirom na to da ove godine ima jako puno takvih biračkih listića, ali i zato što je većinom riječ o listićima demokratskih birača, koji više preferiraju dopisno, a republikanski glasanje na biralištima na dan izbora, Trump pokušava osporiti prebrojavanje tih glasova i prebrojavanje proglasiti prijevarom, kao što je, uostalom, i institut dopisnog glasanja proglašavao prijevarom. Trump je već najavljivao kako će se, “čim glasanje bude gotovo”, u proces uključiti odvjetnici, iako se na ovim izborima u pogledu dopisnog glasanja, osim rekordnog broja Amerikanaca koji je tako glasao, nije dogodilo ništa posebno.

I na dosadašnjim izborima brojenje glasova znalo se oduljiti na sljedeći, pa i na nekoliko idućih dana, što je posve uobičajeno na američkim izborima. Premda Trump tvrdi kako “odugovlačenje” s brojenjem glasova upućuje na “krađu”, demokrati, pa čak i neki republikanci, odbacuju takve optužbe, jer nijednom na dosadašnjim izborima nisu svi glasovi prebrojeni na dan glasanja.

U Bidenovu stožeru zgroženi su Trumpovim najavama da će od Vrhovnog suda zatražiti okončanje brojenja glasova poručujući da se Trump ne može proglasiti pobjednikom, što je Trump učinio premda prebrojavanje glasova nije zaključeno.

Prema riječima šefice Bidenove kampanje Jen O’Malley Dillon, još se nikad u američkoj povijesti nije dogodilo da je predsjednik SAD-a pokušavao Amerikancima oduzeti glasove na izborima. Poručila je i kako Trump nema pravnog temelja da se proglasi pobjednikom izbora ili da utječe na brojenje glasova, jer u tom slučaju i Bidenova kampanja ima spremne pravne stručnjake. Biden je okupio pravni tim vrhunskih odvjetnika još u rujnu očekujući ovakvu mogućnost, a u sklopu Bidenova stožera djeluje i “ratna soba” s odvjetnicima koji su spremni odgovoriti na sve pravne i sudske izazove, koji bi na koncu mogli presuditi o budućem pobjedniku. Riječ je o, kako su uvjeravali iz Bidenova izbornog stožera, najvećem programu “zaštite izbora” u povijesti američkih izbora, koji bi trebao osigurati pravilnu provedbu izbora, uključujući brojenje glasova, ali i pobjedu u sudskim predmetima koji ih očekuju do okončanja izbornog procesa i proglašenja izbornog pobjednika.

I Trumpova kampanja, dakako, angažirala je svoj odvjetnički tim, koji također obuhvaća na desetke odvjetnika iz triju većih odvjetničkih tvrtki koji su angažirani za ove izbore, ali i tisuće odvjetnika volontera, koji su angažirani kao promatrači na biralištima diljem zemlje.

I Trumpov je pravni tim “najveći u povijesti izbora” računajući na činjenicu da se demokrati i republikanci posljednjih godina više ne mogu dogovoriti ni o čemu, pa da neće moći ni o procesu glasanja i brojenju glasova, što se upravo događa. Trumpov tim predvodi Justin Riemer, glavni savjetnik u nacionalnom odboru Republikanske stranke, koji je nedavno najavio da se njegov tim cijelu godinu priprema za ovu pravnu bitku.

1/11

Na čelu Bidenova tima su njegov savjetnik Bob Bauer i pravna savjetnica Dana Remus, a u timu su poznati odvjetnici Walter Dellinger i Donald Verrilli, koji su radili u Clintonovoj i Obaminoj administraciji. Tu je i nekadašnji državni odvjetnik Eric Holder, kao i tisuće odvjetnika diljem zemlje, koji su se usredotočili na zaštitu pristupa birača biralištima i osiguranje poštenog i točnog brojenja glasova s obzirom na to da je Trump tjednima uoči izbornog dana dovodio u pitanje integritet izbora tvrdeći kako će povećan broj dopisnih glasačkih listića dovesti do masovnih prijevara premda nikad nije objasnio kako bi se te prijevare mogle odvijati, a kamoli ponudio dokaze za svoje tvrdnje.

Test za demokraciju

Iako se već nagađalo o ponavljanju 2000. godine kada je tadašnji demokratski predsjednički kandidat Al Gore nakon 36-dnevne agonije u vezi s ponovnim prebrojavanjem glasova na Floridi zapravo predao već dobivene izbore, malo je vjerojatno da će se to ponoviti na ovaj put, o čemu svjedoči i okupljanje pravnih timova.

Ako i bude pravnih sporova, a vjerojatno će ih biti, bez obzira na to što u ovom trenutku nije jasno na kojim temeljima – niti hoće li oni stići i do Vrhovnog suda, koji je Trump nakrcao svojim sucima – malo je vjerojatno da će Trump njima uspjeti zaustaviti prebrojavanje glasova jer je to normalan proces nakon svakih demokratskih izbora. Zbog toga ovo još nije pravna bitka, nego isključivo test za američku demokraciju, koja je u protekle četiri godine ipak pokazala otpornost na brojne Trumpove nedemokratske tendencije, a ova je jedna od najozbiljnijih. 

Komentara 26

LE
LeonardoGoldman
00:43 05.11.2020.

Izgleda da je scenario podjela Amera. Identični je scenario i s koronom. Treba shvatiti da je u tijeku “zavadi pa vladaj” u svim društvenim segmentima.

MA
marsovac
00:32 05.11.2020.

@penelopea,....tvoji idiotski komentari,...su vise neko bolesni,..nevjerovatno kakvi se komentari pisu,.....i to sve ostaje u ovome destruktivnome forumu gdije pomahnitla opskurna nadri intelektualna snage onemogucava komentare koji bi vodili do razmjene misljenja i stavova na jednome nivou da i drugi imaju nesto od toga. Sad me mozete banirati,..brisati,.........stvarnio nevijerovatno koje dno dna se ovdije profilira i iznosi svoja paranoidna misljenja i teze.

PL
plenkikok
00:14 05.11.2020.

E baš svašta. Kakvi odvjetnički timovi pa sada ?!?!?! Prebroje se glasovi i to je to. Ispada da smo čak i mi za njih izmislili demokraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije