Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2017. u 16:02

Trgovanje Agrokorovim obveznicama nigdje u Europi nije obustavljeno, ali i kod nas jest pa se odmah razvila teorija zavjere

Podaci o trgovini vrijednosnim papirima na Zagrebačkoj burzi za svibanj su porazni. Promet dionicama prema prethodnom mjesecu pao je katastrofalnih 65,5 posto, s 365 na samo 126 milijuna kuna, a ukupan se promet stropoštao više od 70 posto, s 551 na 165 milijuna kuna. U cijelom mjesecu prodavatelji i kupci dionica nisu razmijenili ni jedan promil tržišne vrijednosti svih dionica listanih na Zagrebačkoj burzi, ni pola posto tržišne vrijednosti Ine, ni jedan posto tržišne vrijednosti HT-a.


Hrvatsko tržište kapitala, koje bi trebalo biti glavni izvor financiranja rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva bez zaduživanja, doživjelo je u svibnju ove godine totalnu katastrofu. Za pad od 70 posto nema druge riječi. Ali, u Vladi i Saboru, na televizijama, u tisku ili na internetskim portalima o tome ni riječi. Muk!

A zamislimo što bi se dogodilo, kakva bi se digla uzbuna da je, na primjer, zamrznuto poslovanje 70 posto hrvatskih banaka sa svom njihovom štednjom. Ili da je 70 posto državnog teritorija ostalo bez struje?
Hrvatsko tržište kapitala doživjelo je takav užasan slom nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) 2. svibnja naložila Burzi da obustavi trgovanje dionicama ovisnih društava koncerna Agrokor – Leda, Belja, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde, Žitnjaka i Jamnice. Hanfa je to učinila zato što te tvrtke nisu na vrijeme objavile izvješća o poslovanju u 2016. i prvom kvartalu 2017., a i zato što je izvanredna uprava Agrokora objavila kako sumnja da bi u već objavljenim izvješćima “moglo biti potencijalnih pogrešaka” pa “moli da se dionici ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti dok provjere ne budu dovršene, a situacija potpuno razjašnjena”. 
Zadaća Hanfe jest da kupce vrijednosnih papira zaštiti od podvala i prijevara, ali i da se brine o opstanku i jačanju hrvatskog tržišta kapitala.

A to što neka bilanca nije objavljena na vrijeme ili što netko misli da “situacija nije primjereno razjašnjena” nigdje na svijetu nije razlog da se dioničarima na više mjeseci onemogući prodaja dionica na uređenom tržištu. Trgovanje Agrokorovim obveznicama, na primjer, nigdje u Europi nije obustavljeno. Uostalom, i nakon što je javnost saznala za Agrokorove probleme s likvidnošću bilo je puno investitora koji su za dionice Belja bili spremni platiti 3450 kuna, ili 55.000 kuna za Jamnicu.

Je li Hanfa doista te ulagače trebala štititi od njih samih? Dioničari na hrvatskom tržištu kapitala s kojima sam proteklih dana razgovarao misle da to Hanfa nije ni trebala ni smjela.
Osim što je Zagrebačku burzu u svibnju gurnula u živi pijesak, Hanfa je stvorila plodno tlo i za teorije zavjere koje nimalo ne koriste ni hrvatskom mladom kapitalizmu ni spašavanju Agrokora. A ima i logike u sumnjama da je Hanfa obustavila trgovinu Agrokorovim dionicama pod pritiskom onih kojima ne odgovara da postojeći Agrokorov kapital bude restrukturiran s vrijednostima koje i tržište prihvaća i u postojećim okolnostima smatra realnima.

Komentara 2

DO
dosaosam2
16:39 15.06.2017.

dionicu Belja 3450 kn ,dajte pišite istinu a ne laži.

DU
Deleted user
16:49 15.06.2017.

Od osnutka drzave i trzista kapitala u RH jos nitko iz financijskog sektora nije optuzen za trgovanje uz povlastene informacije. To dovoljno govori o isprepletenosti financija sa prvosudjem i vlascu. Svi su oni posteni. A u potpunosti je normalno daa ako imas 49% kompanije stavis kao duznika za svoje kredite cijelu kompaniju i pokrades sve ostale vlasnike. Da ne govorimo o bankama, svicarcu.... sve janje do janjeta u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije