Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

DORH treba saslušati Milanovića o tajnim istragama za koje je znao

Potpredsjednika svoje Vlade nije smijenio ni nakon presude, a sada bi probio i tajnost izvida samo kako bi spriječio imenovanje u državnoj tvrtki!? Sada bi "bivši premijer koji zna sve tajne" o tomu razgovarao s premijerom "koji ništa nije znao, niti želi znati"
29. rujna 2020. u 12:12 20 komentara 1948 prikaza
Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Donjeg Miholjca
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik s teškim karakterom hvasta se da je kao premijer popio svu pamet svijeta pa za njega nema tajni u funkcioniranju "policijske države". Zoran Milanović očito polazi od pogrešne postavke da su sve "nesretne" vlade nalik jedna drugoj. No važno je da za javnost nema tajni o tomu kako on funkcionira. Tako znamo da mu ni istraga, optužnica pa ni presuda nisu bili razlog za smjenjivanje potpredsjednika u njegovoj Vladi, niti su mu smetali gradonačelnik i županica pod istragom, a sada bi da i tajni izvidi u prethodnom kaznenom postupku spriječe imenovanja u državnoj tvrtki!?

Varaždin: Milanović i Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije TVRDA Kohabitacija Milanović i Plenković ne smiju znati koga DORH istražuje, ali u jednome su obojica u pravu

Ili, još od slučaja Josipa Perkovića znamo da je kad zapne po svome spreman na sve, podrivati povjerenje u rad pravosuđa pa i sramotiti Hrvatsku. I tada je petljao da krši ugovor s EU u interesu RH, pa radi branitelja, sustava sigurnosti, a uvjerljivije je da je možda vraćao uslugu za šutnju o tajni koju je Perković po funkciji mogao znati. Jer, članstvo u Savezu komunista u nas nije neka sablazan. Ali, očigledno ni Milanovićev mentalni sklop nije u stanju nositi se s time što se 1985., kad se već nazirao kraj komunističke vladavine, učlanio u najrigidniju JNA podružnicu ondašnjeg Saveza komunista Jugoslavije u Beogradu, pri čemu je u motivacijskom pismu razočaranost radom zagrebačkih komunista istaknuo kao jedini razlog što to nije učinio prije.

>> VEČERNJI TV Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić o verbalnom ratu Milanovića i Plenkovića

Beogradskim drugovima vlastoručno je napisao, rječito i samouvjereno: "Inače, moja uvjerenja su izrazito komunistički orijentirana, zahvaljujući prvenstveno odgoju i utjecaju oca i druženju s tom vrstom literature, pa stoga bez lažne skromnosti mogu reći, iako sam tek nedavno primljen u članstvo, da sam s tom problematikom odlično upoznat i da mi je idejno-politička svijest na visokom nivou". Dakle, pokazao se kao komunjara sa dna kace, i da je sve ostalo po starome, protekle nedjelje u nekom komunističkom "klubu" slavio bi 25-godišnjicu učlanjenja. Ali, okolnosti su se stubokom promijenile i Milanović je prošao bolje nego što bi prošao i u komunizmu, i evo ga, stolujući u Zagrebu "bez lažne skromnosti" dijeli lekcije o demokraciji, pravnoj državi, istragama, političkim protivnicima spočitava majku "vojnu lekarku" i kumrovečke parole. Koja karijera! Koji karakter!

Plenković na obljetnici u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije Smiruje tenzije Plenković o Milanoviću: Iz aviona se vidi da se on stabilizirao

I ne dopušta da ga se pita odakle takav poriv za napad na DORH i intimizaciju sa slučajem te tankoćutnost na pitanja o druženju u "klubu". A nije imao primjedbi kad su Perković i Mustač dvaput prošli "provjeru" DORH-a, i to bez istrage, pa ni nakon što su u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor. Kad već propituje tko je što trebao znati, prigodno je pitati ga nismo li prije izbora trebali znati za njegovu komunističku prošlost, pa možda sada ne bismo slušali kako histerično diskreditira institucije svoje države, niti bismo se pitali krije li se iza toga nešto puno opakije od muškog druženja u "klubu". Sada brani Kovačevića od curenja informacija, a dok je bio premijer tekle su bujice istražnih priča pa u tomu nije vidio sistemski problem. I, kakvog li retrogradnog apsurda, sada bi "bivši premijer koji zna sve tajne" o tomu razgovarao s premijerom "koji ništa nije znao, niti želi znati".

>> VIDEO Zoran Milanović o aferi Janaf i istrazi

I bivši predsjednik Stjepan Mesić, pa čak i Ivo Josipović, tvrdi da je Plenković morao dobiti neku informaciju o Janafu. Iako je postupanje tijekom izvida tajno!? Očito je Ivo Sanader napravio kardinalnu pogrešku kad je odstupio, jer da je ostao prvi bi doznao za obrade u slučajevima Ina - MOL i Hypo!? Što ako neki izvidi sežu do ministra i premijera, zar bi i oni to trebali znati!? Plenković nabraja niz obrada za koje je i u njegovu političkom interesu bilo da je znao za njih, ali on to s pravom ne želi i pod cijenu novih propusta i pogrešaka. Podatak o mitu danom čelniku državne tvrtke u pravilu nije podatak od značaja za državnu sigurnost jer sve i da jest u tijeku njegovo (re)imenovanje, neće zbog toga država propasti.

Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Donjeg Miholjca NASTAVAK SUKOBA DRŽAVNOG VRHA Milanović: Što to znači stabilizirati se? Ja sam puno stabilniji od njega, nisam nasrnuo ni na koga u Saboru

Šteta se može popraviti, a ako propisi to ne omogućavaju, treba ih mijenjati. Uostalom, jesmo ili nismo za nultu toleranciju korupcije! Što je veća javnost izvida, veća je mogućnost otkrića tajnih mjera. Sigurnosne procjene se precjenjuju, a i natječaji bi u slučajevima poput slučaja Dragana Kovačevića dobili samo još jednu efektnu mogućnost fingiranja. Čak i da iznimno u interesu države postoji razlog za odstupanje od tajnosti izvida, nedopustivo je da je to isključivo izbor vladajuće garniture. Podaci o identitetu osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava službena su tajna, za čije je odavanje kazna do tri godine zatvora, kao i za onoga "tko neovlašteno otkrije ono što je saznao u prethodnom kaznenom postupku". Zastara je 10 godina, što znači da bi nadležni državni odvjetnik trebao saslušati predsjednika države, kao i njegova ministra policije Ranka Ostojića, koji, dakako, niječe da ih je znao i njemu dojavljivao.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • ddh:

  Ovo je prvi clanak u medijima koji objektivno obradjuje ulogu Predsjednika komunista i Skorinih sljedbenika u Hrvatskoj. A Milanovic je postao predsjednikom zahvaljujuci i u velikom dijelu medijima koji nisu njega analizirali, pa cak i prelazili preko vrijedjanja bivse Predsjednice ... prikaži još!e i plasiranje hrpe lazi od strane Milanovica kroz medije. Ti isti mediji i danas (Jutarnji, Index, svi lijevo orijentirani portali , Novi, t.v. N1 HRT i t d.) pokusavaju u tu "aferu" uvuci Premijera i HDZ, zatajno prelazeci preko toga, da je Kovacevic kadar SDP-a i HNS-a. Mediji su ti koji su Kovacevica vec osudili, namjerno.prelazeci preko presumcije nevinosti i Ustavom zagarantirane trodiobe vlasti. Preko svega toga prelazi i Milanovic iako je prisegao da ce postivati Ustav i zakone Republike Hrvatske. A ako je sve znao o istragama kad je bio predsjednik vlade, onda je i pitanje u kojoj mjeri je i utjecao na istrage i koliko je po njegovom nalogu tih istraga protiv njegovih drugova ili njegovog brata obustavljeno. Pitanje je i koliko je istraga, koje su se kasnije pokazale kao neosnovane (Roncevic) po njegovom nalogu vodjeno. Po meni u Remetinec ne spada Kovacevic, nego Milanovic.

 • Avatar Damating
  Damating:

  Odlično sažet članak o bitnim stvarima i ovom ponašanju "slona u staklariji".

 • Avatar Observer
  Observer:

  Rijetko se u hrvatskim medijima moze procitati bolji clanak i objektivniji opis sadasnjeg predsjednika od ovog. Milanovic najbolje opisuje sam sebe i svoje motive kod upisivanja u clanstvo saveza komunista Jugoslavije u Beogradu. Postavlja se pitanje -Da li su hrvatski ... prikaži još! biraci uopce znali koga biraju za predsjednika vlastite drzave?