Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Potop na azijskim burzama

20.11.2008.
u 09:42

Nakon jučerašnjeg snažnog pada na Wall Streetu, cijene dionica potonule su jutros i na azijskim burzama, predvođene padom japanskog Nikkei indeksa za više od 6 posto, zbog straha ulagača od trajnije recesije svjetskog gospodarstva.

Na Tokijskoj se burzi Nikkei indeks danas strmoglavio 6,9 posto, a više od 6 posto pao je i južnokorejski Kospi indeks. Cijene dionica u Hong Kongu bile su oko 8 sati na gubitku više od 5 posto, dok je australski burzovni indeks pao 4,2 posto.

Snažno su pale i cijene dionica na ostalim azijskim burzama, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, jutros izgubio gotovo 5 posto. MSCI indeks svih svjetskih burza bio je oko 8 sati u minusu 1,2 posto i kretao se na najnižim razinama od svibnja 2003. godine.

Jučer su cijene dionica na Wall Streetu potonule više od 5 posto.

Ulagače je uznemirila jučer objavljena procjena Feda da će američko gospodarstvo slabiti i u idućoj godini, kada bi moglo zabilježiti mršav rast ili čak pad.

"Gospodarstvo će ostati vrlo slabo iduće godine, a postupan oporavak bit će prilično spor, dok će stopa nezaposlenosti nastaviti rasti", stoji u novim procjenama američke središnje banke.

Fed procjenjuje da će stopa nezaposlenosti u SAD-u ove godine iznositi između 6,3 i 6,5 posto, dok je lanjski prosjek bio 4,6 posto. U 2009. godini Fed procjenjuje da će nezaposlenost dosegnuti između 7,1 i 7,6 posto.

Kako bi se potaknuo rast, analitičari vjeruju da će Fed dodatno nastaviti smanjivati ključnu kamatnu stopu, premda je već sada izuzetno niska - 1 posto.

Prostor za to otvara mu se zahvaljujući padu inflacije, nakon snažno pad cijena nafte od ljeta. Jučer je objavljeno da su u listopadu potrošačke cijene u SAD-u pale za 1 posto, što im je najveći mjesečni pad u 61 godinu.

Za potrošače, pad cijena zvuči dobro. No, dugotrajniji i sveobuhvatan pad cijena - koji bi uključivao pad prihoda građana, cijena nekretnina i dionica, te dobiti kompanija - predstavljao bi katastrofu za gospodarstvo. Deflacija bi, među ostalim, otežala građanima i kompanijama otplatu kredita.

Posljednji ozbiljan slučaj deflacije u SAD-u zabilježen je za Velike depresije 1930-ih godina. Analitičari kažu da su zasad male šanse od deflacijske spirale u SAD-u, no ne odbacuju tu mogućnost.

Ulagače na azijskim burzama ti su podaci obeshrabrili jer je američko tržište najveće inozemno tržište azijskih kompanija.

"Ulagači traže bilo kakvu pozitivnu vijest, no takve jednostavno nema. Čini se da ih sve povezuje pesimizam u vezi procjena o svjetskom gospodarstvu. Radi li se o cijenama roba ili dionica, čini se da su sve ušle u silaznu putanju", kaže Miles Remington, direktor trgovine dionicama u BNP Paribasu u Hong Kongu.

Novi dokaz slabljenja gospodarstva i potražnje u svijetu ponudilo je današnje izvješće o padu japanskog izvoza u listopadu za 7,7 posto, u odnosu na isti lanjski mjesec. To je najveći mjesečni pad izvoza u sedam godina.

Zbog toga je u listopadu, po drugi puta u tri mjeseca, Japan zabilježio trgovinski deficit, i to od 665 milijuna dolara. To je, nakon kolovoza, drugi mjesec da je Japan zabilježio deficit, dok je prije toga 26 godina neprestano bio u suficitu.

Početkom tjedna službeno je potvrđeno da je japansko gospodarstvo uronilo u recesiju, a s obzirom da uvelike ovisi o izvozu, kratkoročni izgledi za oporavak vrlo su mršavi jer je recesija zahvatila i njegova najveća izvozna tržišta - SAD i eurozonu.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?