Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI S MOSTOM

SDP zadovoljan reformama 95 posto, HDZ ne da županije

Most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
17.11.2015.
u 23:00

SDP: Neki Mostovi prijedlozi već su u Saboru HDZ: Zadovoljni zbog naglaska na ekonomiji

Pravosuđe i poduzetništvo teme su kojima je danas otvoren prvi krug pregovora Mosta s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom. Delegacija Mosta predvođena Tomislavom Panenićem prvo je stigla u središnjicu SDP-a. Gotovo tri sata trajao je sastanak nakon kojeg je SDP-ov pregovarač Siniša Hajdaš Dončić poručio da se načelno može složiti u 95 posto stvari. Međutim, upozorio je i na činjenicu da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i da su njihova traženja poput ukidanja nekih poreza ili smanjenja PDV-a nemoguća odmah, ali da se u vremenskoj perspektivi od dvije ili više godina može razgovarati i o tome.

Već detektirani problemi

Neslužbeno doznajemo kako su u SDP-u zadovoljni prvom rundom pregovora s Mostom jer, kažu, prijedlozi Mosta nisu radikalne, a time i teško provedive reforme, već niz vrlo konkretnih poboljšanja zakonskih rješenja u području pravosuđa i gospodarstva koja se većinom mogu provesti izmjenama postojećih zakona. Bio je to, kažu, vrlo korektan razgovor na visokoj razini s iskusnim ljudima.

– Nekoliko Mostovih prijedloga već je u saborskoj proceduri i može biti izglasano odmah nakon što novi Sabor počne raditi. Zapravo, nema tu ničega što mi već nismo u ovom mandatu detektirali kao problem i stoga mi je drago što razmišljamo u istome smjeru – kazao je jedan od pregovarača koalicije Hrvatska raste.

Stručni razgovori

Nakon sastanka sa SDP-om, mostovci su otišli na pregovore u HDZ gdje su ih dočekali Tomislav Ćorić, Ivana Maletić i Nikolina Babić za područje poduzetništva te Dražen Bošnjaković za područje pravosuđa. Nakon sastanka u HDZ-u, voditelj Mostova pregovaračkog tima Tomislav Panenić kazao je da su vodili razgovore na razini struke, a ne političke razgovore.

– Tema nisu bile podjele stolica. Vodili smo dosta dobre razgovore i sad čekamo povratnu informaciju iz SDP-a i HDZ-a pa ćemo nastaviti pregovarati i o drugim područjima. Nisam razgovarao s lijevima i desnima, nego sa strukom i nije bilo razgovora o mandatima – ustvrdio je Panenić.

– Razgovarali smo kako pomoći hrvatskoj ekonomiji – komentirala je Maletić te dodala da nije bilo neprihvatljivih točaka jer su sve usmjerene na poduzetništvo, a ono je ključno i u HDZ-ovu programu. Komentirajući sporazum koji su danas potpisali SDP i IDS, prema kojem IDS traži Istru kao samostalnu regiju, Maletić je rekla:

– Želimo da se županije zadrže. Mi ne bismo išli na koncept regionalizacije – poručila je Maletić.

>> Most ucjenjuje, drži sve u šaci, a nema program reformi

>> Evo koje će konkretne zahtjeve Most staviti na pregovarački stol

Komentara 115

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
23:37 17.11.2015.

A zašto nigdje ne pišete da je SDP s IDS-om potpisao sporazum o decentralizaciji... Zanima me kako je to moguće (pravno gledano) i što je s drugim županijama? Nije li sad riječ o diskriminaciji?

HR
Hrvatska3014
23:35 17.11.2015.

Ovo sa čašću nem veze. Tražiti još četiri godine nakon kataklizmična rezultata je stvarno slučaj za Božu Petrova!

4M
4mazge
09:00 18.11.2015.

Treba ukinuti sve ono što Hrvatskoj objektivn ne treba! Svaki višak...moramo stvoriti racionalnu državu! Uhljebi na burzu rada....za početak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije