Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hranjiva namirnica

Znate li da paprika može imati brojne zdravstvene prednosti za vas? Evo zašto ju trebate jesti češće

Shutterstock
31.03.2023.
u 11:30

Jedna od dobrobiti je da može pomoći u jačanju imuniteta..

Bez obzira na koji ih način pripremali, paprike su ukusan dio mnogih različitih vrsta jela. Paprike su također izvrsne grickalice koje možete ponijeti u pokretu i zdrav način uživanja u omiljenim umacima. Srećom, osim što je ovo povrće praktično i ukusno, postoje mnoge dobrobiti paprike koje izravno utječu na vaše zdravlje, piše Eat This Not That.

Iako postoje jedinstvene kvalitete paprike koje pružaju korisnu kombinaciju zdravstvenih prednosti u kojima možete uživati, također je važno usredotočiti se na unos dovoljno raznolikog povrća u vašoj prehrani općenito jer ne postoji samo jedno čudesno povrće koje može pružiti sve što vašem tijelu treba, prema Harvard Healthu.

Likopen u paprikama može pomoći u borbi protiv oštećenja stanica: Paprike sadrže prirodni pigment likopen, koji se također može naći u lubenici, rajčici, guavi i ružičastom grejpu. Od svih boja crvena paprika  je daleko najbogatija likopenom. Ali što ovaj prirodni biljni spoj čini za vaše zdravlje? Prema izvješću objavljenom u Nutrients, likopen je jedan od nekoliko različitih biljnih pigmenata za koje je otkriveno da potencijalno pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su spojevi koji mogu oštetiti stanice vašeg tijela, što stvara oksidativni stres koji može dovesti do bolesti. Ovo izvješće navodi da likopen pomaže u suzbijanju slobodnih radikala i stoga može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih problema.

Njihovi karotenoidi mogu koristiti zdravlju očiju: Žuta i narančasta paprika sadrže dva prirodna pigmenta zeaksantin i lutein, koji se također klasificiraju kao karotenoidi. Za ove karotenoide, koji se također nalaze u mnogim prirodno žutim i narančastim namirnicama poput dinje, mrkve, jaja i lososa, utvrđeno je da imaju koristi za vaše zdravlje na brojne načine. Na primjer, prema izvješću objavljenom u Nutrients, ovi prirodni pigmenti mogu pomoći vašem zdravlju očiju. U izvješću se navodi da su lutein i zeaksantin dio pigmenta koji se nalazi u žutoj mrlji oko mrežnice vašeg oka—točki poznatoj po tome što pomaže u zaštiti od plave svjetlosti. I ne samo to, ovi pigmenti očito također mogu pomoći u zaštiti od katarakte i makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Crvena paprika je bogata vitaminom C: Paprike su pune vitamina C. Zapravo, paprike zapravo imaju više vitamina C od naranči! Nešto što mnogi ljudi ne znaju o vitaminu C je da osim njegovih zdravstvenih dobrobiti poput izgradnje imuniteta i upravljanja visokim krvnim tlakom, dokazano je da pomaže kognitivnim funkcijama kako starimo. Jedna recenzija studije objavljena u BMC Psychiatry uspjela je uspostaviti vezu između nedostatka vitamina C i osjećaja depresije i usporenih kognitivnih funkcija. Iako istraživači tvrde da bi se trebala provesti daljnja istraživanja, u proteklih 20 godina bilo je više studija koje pokazuju povezanost između vitamina C i kognitivnih funkcija—uključujući ovu kohortnu studiju pronađenu u American Journal of Epidemiology, koja je dokazala da vitamin C može zaštititi protiv blagih do teških kognitivnih oštećenja.

Paprike mogu pomoći u jačanju imuniteta: Briga o vašem imunitetu bitan je dio održavanja vašeg tijela zdravim. Paprike sadrže solidnu količinu vitamina A, za koji je poznato da pomaže u jačanju našeg imunološkog sustava. Većina se istraživača složila da nam dovoljne količine vitamina A mogu pomoći u zaštiti od zaraznih bolesti, ali razlog koji stoji iza toga još uvijek je predmet rasprave. Prema Annual Review of Nutrition, to bi moglo biti zato što nedostatak vitamina A sprječava našu sposobnost apsorpcije hranjivih tvari kroz regeneraciju određenih crijevnih barijera nakon infekcije. Vitamin A također je potreban za izgradnju važnih stanica koje se bore protiv zaraznih bolesti.

Paprike su odličan izvor vitamina B6: Još jedna dobrobit koju neki ljudi možda ne očekuju od hrane poput paprike, je ta da vam one zapravo mogu poboljšati raspoloženje. Crvena paprika sadrži više od 35% vaše dnevne vrijednosti vitamina B6, vitamina za kojeg se zna da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije. Prema studiji objavljenoj u Journal of Inherited Metabolic Disease, vitamin B6 može se koristiti kao dodatak za pomoć kod simptoma depresije. Međutim, važno je napomenuti da samo u paprici ne možemo dobiti dovoljno visoke razine B6, pa se ona nikada ne bi trebala koristiti kao sredstvo za liječenje depresije.

Sadrže hranjivu tvar koja može pomoći u jačanju metabolizma: Paprike babure, točnije crvene paprike, sadrže prirodni spoj koji se zove kapsantin. Ovaj spoj stvara crvenu boju u hrani, a može se naći i u kajenskim papričicama, čiliju i nekim drugim vrstama paprike. Iako treba provesti više istraživanja o ovoj temi, znanstvenici počinju otkrivati ​​da konzumacija kapsantina može pomoći kod upala i mršavljenja. Jedna studija koju je otkrio Food Research International koristila je miševe za proučavanje učinaka kapsantina na gubitak težine. Miševi u studiji ne samo da su doživjeli gubitak tjelesne težine, već su im se razine glukoze i kolesterola značajno smanjile. Međutim, Amy Goodson, autorica knjige The Sports Nutrition Playbook i članica odbora medicinskih stručnjaka primjećuje da "kapsantin pomaže u potencijalnom vrlo malom povećanju brzine metabolizma i da vjerojatno ne možete dobiti cijelu količinu koju trebate da ubrzate svoj metabolizam samo od paprike."

Sadrže još jednu hranjivu tvar koja igra ulogu u snižavanju krvnog tlaka: Paprike sadrže prirodni pigment boje kvercetin. Ovaj pigment je dio skupine flavonoida, au tijelu djeluje kao snažan antioksidans. Kvercetin se povezuje s mnogim različitim zdravstvenim prednostima, uključujući protuupalno djelovanje, borbu protiv stanica raka, smanjenje rizika od srčanih bolesti i snižavanje krvnog tlaka. Studija iz British Journal of Pharmacology eksperimentirala je s davanjem štakorima različitih razina kvercetina u razdoblju od pet tjedana. Štakori su doživjeli pad krvnog tlaka u prosjeku za oko 23%. No, iako paprike babure mogu pomoći da u sustav unesemo neke korisne hranjive tvari koje mogu dovesti do poboljšanja krvnog tlaka, ne možemo očekivati ​​da će paprike to učiniti same.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije