Naslovnica Lifestyle Gourmet

Zašto Talijani jedu toliko mnogo tjestenine i kruha?

Kada govorimo o pecivima, kruhu i tjestenini i njihovu porijeklu, mnogi bi ih pripisali Talijanima i stoga se uvriježilo mišljenje da Talijani jedu jako mnogo kruha i tjestenine, a mnogi se pitaju zašto je tome tako.
23. rujna 2019. u 07:00 4 komentara 9981 prikaza
Foto: Shutterstock

Odgovor na pitanje zašto jedu baš toliko vrlo je jednostavan; jedenje tjestenine i kruha dio je njihove kulture, a posebice kulture hranjenja. U obranu Talijana moramo primijetiti kakve su porcije tjestenine u SAD-u, a kakve u Italiji. Porcije i sličan način pripremanja tjestenine i kruha preuzeli smo i mi, pa stoga ne čudi da smo se našli na listi pretilih ljudi, zajedno s Amerikancima. U nastavku prikazujemo kako izgleda prosječna porcija tjestenine kod nas i u Americi, za razliku od Italije, čiji se narod može pohvaliti vitkim figurama. 

POČELA ŠKOLA Roditelji, poslušajte savjete nutricionista i pametno odaberite užinu za klince

Ovako otprilike izgledaju porcije tjestenine kod nas i u Americi:

 | Autor :

A ovako izgleda porcija tjestenine u Italiji:

 | Autor :

Ono što još možete primijetiti, osim razlike u veličini porcije, i pomoćni su sastojci koji idu s tjesteninom. U Italiji preferiraju što ''čišću'' tjesteninu, odnosno ne stavljaju velike količine masnih umaka koji kod nas, kao i u Americi, često obiluju nekim masnim sirom te mesom. Oni će za svoju tjesteninu pripremiti minimalnu količinu umaka koji se najčešće sastoji od maslinova ulja, pelata i začina s nekim mesom. Uz tjesteninu, oni će poslužiti neke proteine u obliku jaja, ribe i slično. 

SMUTITE Pripremite energetsku bombu za doručak: Orašasti smoothie sa špinatom i kikiriki maslacem

Zdjelu s količinom tjestenine koju poslužuju Hrvati i Amerikanci u Italiji bi podijelili među nekoliko osoba

Kada govorimo o kruhu, također postoji velika razlika između kruha koji jedu Talijani i onog koji jedu Amerikanci. Talijani u svoj kruh stavljaju samo brašno, vodu, kvasac i mrvicu soli. Njihov je kruh pun vlakana, bez dodanog šećera ili aditiva. 

STARI RECEPTI Ugrijte se ličkom kaljom: Meso i krumpir u zelju

Kruh koji Talijani pripremaju izgleda ovako:

 | Autor :

A kruh koji konzumiraju Amerikanci najčešće izgleda ovako:

 | Autor :

KRUH KAO KOLAČ Donosimo vam recept za zdrav, ali fin banana bread

Da zaključimo: Talijani vole jesti mnogo kruha i tjestenine, no razlika je u tome što oni biraju zdravije opcije i neće pojesti punu posudu tjestenine u umaku od 4 vrste sira uz dodatak piletine i slanine. Oni itekako znaju brojiti kalorije i misliti na zdravlje

 

Uspješan biznis Kako je bivša učiteljica postala food bloggerica: 'Prve palačinke napravila sam sa sedam godina'

Po pomoćne sastojke za tjesteninu navratite do trešnjevačkog placa.

 
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Filmijada.com:

    Oni jedu manje porcije jer im je to predjelo...

  • Avatar Iron Duke 62
    Iron Duke 62:

    "...koju poslužuju hrvati i amerikanci..."??? Tzv. špageti novinarstvo...

  • Avatar Asterix
    Asterix:

    Novinar očigledno nikada nije bio u Italiji. Što se tiče sastojaka to stoji ali su porcije puno veće nego što je na slici.