Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TALIJANSKA KUHINJA

Zašto Talijani jedu toliko mnogo tjestenine i kruha?

Shutterstock
23.09.2019.
u 07:00

Kada govorimo o pecivima, kruhu i tjestenini i njihovu porijeklu, mnogi bi ih pripisali Talijanima i stoga se uvriježilo mišljenje da Talijani jedu jako mnogo kruha i tjestenine, a mnogi se pitaju zašto je tome tako.

Odgovor na pitanje zašto jedu baš toliko vrlo je jednostavan; jedenje tjestenine i kruha dio je njihove kulture, a posebice kulture hranjenja. U obranu Talijana moramo primijetiti kakve su porcije tjestenine u SAD-u, a kakve u Italiji. Porcije i sličan način pripremanja tjestenine i kruha preuzeli smo i mi, pa stoga ne čudi da smo se našli na listi pretilih ljudi, zajedno s Amerikancima. U nastavku prikazujemo kako izgleda prosječna porcija tjestenine kod nas i u Americi, za razliku od Italije, čiji se narod može pohvaliti vitkim figurama. 

Ovako otprilike izgledaju porcije tjestenine kod nas i u Americi:

A ovako izgleda porcija tjestenine u Italiji:

Ono što još možete primijetiti, osim razlike u veličini porcije, i pomoćni su sastojci koji idu s tjesteninom. U Italiji preferiraju što ''čišću'' tjesteninu, odnosno ne stavljaju velike količine masnih umaka koji kod nas, kao i u Americi, često obiluju nekim masnim sirom te mesom. Oni će za svoju tjesteninu pripremiti minimalnu količinu umaka koji se najčešće sastoji od maslinova ulja, pelata i začina s nekim mesom. Uz tjesteninu, oni će poslužiti neke proteine u obliku jaja, ribe i slično. 

Zdjelu s količinom tjestenine koju poslužuju Hrvati i Amerikanci u Italiji bi podijelili među nekoliko osoba

Kada govorimo o kruhu, također postoji velika razlika između kruha koji jedu Talijani i onog koji jedu Amerikanci. Talijani u svoj kruh stavljaju samo brašno, vodu, kvasac i mrvicu soli. Njihov je kruh pun vlakana, bez dodanog šećera ili aditiva. 

Kruh koji Talijani pripremaju izgleda ovako:

A kruh koji konzumiraju Amerikanci najčešće izgleda ovako:

Da zaključimo: Talijani vole jesti mnogo kruha i tjestenine, no razlika je u tome što oni biraju zdravije opcije i neće pojesti punu posudu tjestenine u umaku od 4 vrste sira uz dodatak piletine i slanine. Oni itekako znaju brojiti kalorije i misliti na zdravlje

 

Po pomoćne sastojke za tjesteninu navratite do trešnjevačkog placa.

 
Ključne riječi

Komentara 4

FC
Filmijada.com
13:58 23.09.2019.

Oni jedu manje porcije jer im je to predjelo...

DU
Deleted user
10:38 23.09.2019.

"...koju poslužuju hrvati i amerikanci..."??? Tzv. špageti novinarstvo...

KO
Kora
09:11 23.09.2019.

Ufala sam se da ću doći do odgovora zašto Talijani toliko jedu špagete, kako je došlo do tog običaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije