Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ugrijte se ličkom kaljom: Meso i krumpir u zelju

Vani je zahladilo, vade se deke, pali se grijanje, a ako se želite zagrijati hranom nastavite čitati jer donosimo jedan stari tradicionalni recept iz Like.
15. rujna 2019. u 07:00 3 komentara 4086 prikaza

Lička kalja karakteristično je jelo Like i Gorskog kotara, a poteklo je od siromašnih ličkih obitelji. Većinom su u takvim obiteljima bili pastiri i jeli su samo ono što su imali u vlastitom dvorištu jer nisu imali veliki izbor mogućnosti kao što je to dostupno danas. Zbog zdravih namirnica koje idu u ovo jelo, koristilo se i za liječenje prehlade, ali i nakon što su cijeli dan proveli vani na hladnome. Sigurni smo da će vam lička kalja odgovarati ako volite tradicionalnu kuhinju i fina domaća jela od kojih ćete se zaista najesti

HRSKAVO I ZDRAVO Batat, kelj, tikvica i mrkva: Donosimo vam četiri verzije zdravog čipsa

Lička kalja

 | Autor :

Sastojci:

3-4 kg ovčetine (janjetine)

2 veće glavice zelja

2-3 kg ličkog krumpira

2-3 žlice domaće masti

3 velike mrkve

2 žlice rajčice (pelata)

2 svježe rajčice

sol, papar

1-2 režnja češnjaka

1 vezica peršina

1/2 kg luka

Priprema:

1. Izdinstajte luk tako da dobije lijepu žutu boju. 

2. Staviti ovčetinu, krupnije narezano zelje, sol, papar, češnjak (koji ne režite), peršin, rajčicu i mrkvu. 

3. Kuhati 1 sat i 30 minuta dok se meso ne počne odvajati od kosti. 

4. Nakon sat i pol dodajte krumpir razrezan na 4 djela, dodati pelate i kuhati na umjerenoj vatri sve dok krumpir ne bude kuhan.

Male tajne Ove trikove morate znati prije nego što krenete kiseliti zelje

 

Po domaće zelje možete otići na trešnjevački plac na kojem se nekad može naći i domaći lički krumpir. 

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • marijanka:

    Kazete staro lICKO JELO.Molim vas lijepo tko je tada imao rajcice u Lici? Da se razumjemo u Lici se vise koristi kiseli kupus a to kalja nije Licki naziv(prem da je jelo Ok)

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    More i z junetinom, isto bude super.

  • RogaBabaroga:

    mlkac, al bez ovcetine!