Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chefovi predlažu

Za istinske gurmane: Jadranska lignja po receptu Ane Grgić Tomić – nezaboravno jelo za kraj ljetnih uživanja

Lili Bašić
26.08.2022.
u 09:33

Ovo jelo inspirirano je Jadranskim morem i bezvremenskim ljetnim okusima popust kokosa i limuna. Mlada blitva i lignja savršen su spoj mediteranske prehrane dok kurkuma, koja je izuzetno ljekoviti začin, daje egzotičan prizvuk jelu te izvanredan balans. Recept je idealan za lagan obiteljski ručak uz šum valova mora.

Naveliko guštamo u ljetu, a samim time i u slasnim morskim namirnicama poput morskih plodova koji su idealni za vruće ljetne dane. Ovo jelo inspirirano je Jadranskim morem i bezvremenskim ljetnim okusima popust kokosa i limuna. Mlada blitva i lignja savršen su spoj mediteranske prehrane dok kurkuma, koja je izuzetno ljekoviti začin, daje egzotičan prizvuk jelu te izvanredan balans. Recept je idealan je za lagan obiteljski ručak uz šum valova mora – predlaže Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Lili Bašić

Jadranska lignja, listovi mlade blitve, kokos, limunska trava, velouté od korijena kurkume

Recept za lignje

Sastojci:

lignje

sol

timijan

maslinovo ulje

korica limuna

Priprema:

Lignje temeljito očistite i posušite. Narežite ih na tanke trakice i marinirajte s malo soli, timijana, limunove korice i maslinovog ulja. Nakon marinade lignje poparite u stimeru od bambusa 3 do 4 minute.

Umak od kurkume

Sastojci:

korijen kurkume

povrtni temeljac

maslinovo ulje

sol

kokosovo mlijeko

maslac

Priprema:

Korijen kurkume naribajte i presotirajte na maslinovu ulju nekoliko minuta dok ne omekša.  Korijen kurkume zalijte povrtnim temeljcem i pustite da iskuhava dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu. Zatim, procijedite višak tekućine kroz cijedilo, dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne do kraja.

Umak od limunske trave

Sastojci:

limunska trava

svježi đumbir

maslac

povrtni temeljac

kokosovo mlijeko

sol

Priprema:

U posudi zagrijte maslac, dodajte limunsku travu koju ste prethodno izrezali na manje komadiće te naribani đumbir. Ulijte malo temeljca i kokosovog mlijeka i pustite da se umak lagano iskuha uz povremeno miješanje. Dobiveni umak procijedite kroz cijedilo i dodajte malo maslaca.

Hrskava blitva

Mladu blitvu očistite, operite i izvadite sredinu (peteljku) da ostanu samo lijepi zeleni listovi. Osušene listove blitve kratko prepecite na roštilju ili grill tavi dok ne postane hrskava. Blitvu začinite s malo soli.

Foto: Lili Bašić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije