Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Omiljena božićna slastica: Isprobajte trikove za najfinije fritule kod kuće

Na vrijeme izvadite sve sastojke iz hladnjaka i koristite neki od ovih dodataka.
17. prosinca 2020. u 07:00 24 komentara 49437 prikaza
Foto: shutterstock

Titula najpopularnije slastice tijekom blagdana odlazi fritulama koje originalno dolaze iz Dalmacije i Istre, a mnogi ih još nazivaju uštipci, pokladnice, prikle... Svako područje ima neke svoje trikove i neobične sastojke koje dodaje kako bi ispale što ukusnije.

Jedan od tih sastojaka je rakija koja se dodaje kako ne bi upile mnogo ulja koje ne smije biti jako ugrijano jer će fritule izvana zagorjeti, a iznutra ostati gnjecave. Rakiju možete zamijeniti i rumom koji će dati posebnu aromu.

Neki dodaju naribanu jabuku koja daje sočnost, pa će tako fritule biti svježe i ukusne i sutradan. Umjesto jabuke, može se dodati jogurt – ali u tijesto koje ne sadrži kvasac već prašak za pecivo.

Limoncello ili talijanski liker od limuna dat će posebnu aromu i okus vašim fritulama koji će biti puno jači nego kada dodajete samo koricu od limuna.

Tko namjerava okititi bor ranije? 😉 Uz ovaj trik lampice vam se više nikada neće zapetljati, a i izgledat će bolje! 

Zašto ponekad, uz sav trud, ipak ne uspijevaju? 
Jako je bitno izvaditi sastojke iz hladnjaka na vrijeme – pola sata do sat prije rađenja tijesta trebate sve sastojke dovesti do sobne temperature. Uz to, bitno je žustro miješanje smjese sve dok se ne zapjeni. Tako će fritule narasti, stvorit će se fina korica, a iznutra će biti mekane.

Također, nemojte ih previše odjednom stavljati u ulje – trebaju plivati, a ne dodirivati tlo i jedna drugu. Nemojte ih prelijevati uljem dok se prže jer se tako neće moći samostalno okretati. 

Fritule su najbolje još vruće, tek izvađene iz ulja i poslužene uz omiljene dodatke. Često ih se može pronaći u kombinaciji s čokoladom, karamelom i voćnim preljevima, no najbolje će biti onako izvorne, tek posipane šećerom u prahu, baš onakve kakve rade bake diljem Hrvatske.

Jeste li kada probali krafne punjene sladoledom? Evo kako izgledaju:

1 / 1
VEČERNJI TV Adrović: Imamo nadu da će se obistiniti najave o brzom gospodarskom oporavku Štednja ULAGANJE U FINANCIJSKU PISMENOST MLADIH S koliko godina i na koji način s djecom razgovarati o financijama? Paradoks romske nacionalne manjine Integracija Roma Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu
Keto kuharica
Keto kuharica
Isprobali smo jedan dan keto dijete, pogledajte što je na meniju
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kokoiduhovi:

    Tamo gdje se ne peku fritule, peku se drugi kolači...koji također nisu izvorno Hrvatski, neki potječu iz Austrije, nekima se nikako ne može utvrditi porijeklo, neki iz Australije (čupavci).....Ali sve to nije razlog da se na nečije običaje i kolače ... prikaži još! koji se negdje peku...gleda s visoka i ističe kako " to nije naše...to se kod nas ne sprema".....

  • ibiza:

    A odkuda si ti ,pa sve su to malo seobe naroda sasobom donijele i kao Burek i pite od Osmana ili strudle od Austro ugarske , nije li tako...

  • cijepio_sam-se:

    U Zagorju , Prigorju i Međimurju božična slastica je bibanica iliti orahnjača, kod nas nema fritula