Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljena slastica

Omiljena božićna slastica: Isprobajte trikove za najfinije fritule kod kuće

shutterstock
17.12.2020.
u 07:00

Na vrijeme izvadite sve sastojke iz hladnjaka i koristite neki od ovih dodataka.

Titula najpopularnije slastice tijekom blagdana odlazi fritulama koje originalno dolaze iz Dalmacije i Istre, a mnogi ih još nazivaju uštipci, pokladnice, prikle... Svako područje ima neke svoje trikove i neobične sastojke koje dodaje kako bi ispale što ukusnije.

Jedan od tih sastojaka je rakija koja se dodaje kako ne bi upile mnogo ulja koje ne smije biti jako ugrijano jer će fritule izvana zagorjeti, a iznutra ostati gnjecave. Rakiju možete zamijeniti i rumom koji će dati posebnu aromu.

Neki dodaju naribanu jabuku koja daje sočnost, pa će tako fritule biti svježe i ukusne i sutradan. Umjesto jabuke, može se dodati jogurt – ali u tijesto koje ne sadrži kvasac već prašak za pecivo.

Limoncello ili talijanski liker od limuna dat će posebnu aromu i okus vašim fritulama koji će biti puno jači nego kada dodajete samo koricu od limuna.

Tko namjerava okititi bor ranije? 😉 Uz ovaj trik lampice vam se više nikada neće zapetljati, a i izgledat će bolje! 

Zašto ponekad, uz sav trud, ipak ne uspijevaju? 
Jako je bitno izvaditi sastojke iz hladnjaka na vrijeme – pola sata do sat prije rađenja tijesta trebate sve sastojke dovesti do sobne temperature. Uz to, bitno je žustro miješanje smjese sve dok se ne zapjeni. Tako će fritule narasti, stvorit će se fina korica, a iznutra će biti mekane.

Također, nemojte ih previše odjednom stavljati u ulje – trebaju plivati, a ne dodirivati tlo i jedna drugu. Nemojte ih prelijevati uljem dok se prže jer se tako neće moći samostalno okretati. 

Fritule su najbolje još vruće, tek izvađene iz ulja i poslužene uz omiljene dodatke. Često ih se može pronaći u kombinaciji s čokoladom, karamelom i voćnim preljevima, no najbolje će biti onako izvorne, tek posipane šećerom u prahu, baš onakve kakve rade bake diljem Hrvatske.

Jeste li kada probali krafne punjene sladoledom? Evo kako izgledaju:

1/1
Ključne riječi

Komentara 24

KO
Kokoiduhovi
13:40 17.12.2020.

Tamo gdje se ne peku fritule, peku se drugi kolači...koji također nisu izvorno Hrvatski, neki potječu iz Austrije, nekima se nikako ne može utvrditi porijeklo, neki iz Australije (čupavci).....Ali sve to nije razlog da se na nečije običaje i kolače koji se negdje peku...gleda s visoka i ističe kako " to nije naše...to se kod nas ne sprema".....

IB
ibiza
09:42 17.12.2020.

A odkuda si ti ,pa sve su to malo seobe naroda sasobom donijele i kao Burek i pite od Osmana ili strudle od Austro ugarske , nije li tako...

BE
bezvrijedanyugodinar
11:21 17.12.2020.

U Zagorju , Prigorju i Međimurju božična slastica je bibanica iliti orahnjača, kod nas nema fritula

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije