Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Volite li tijekom dana malo "ubiti oko"? Može vam prijetiti ova bolest

spavanje
Foto: Getty Images
1/2
11.01.2019.
u 09:18

Oni koji osjećaju potrebu za dnevnim snom imaju više "tau" proteina koji su povezani s uništavanjem neurona u mozgu

Stručnjaci učestalo upozoravaju kolika je važnost kvalitetnog noćnog sna za cjelokupno zdravlje. Nije svejedno kada, kako i koliko spavate. 

Posljednje istraživanje otkrilo je i da popodnevni san može biti simptom povećanog rizika za razvijanje demencije u starijoj dobi, bolesti za koju nema lijeka. 

Oni koji osjećaju potrebu za dnevnim snom, imaju više "tau" proteina koji su povezani s uništavanjem neurona u mozgu, a to može prouzročiti demenciju, pokazalo je istraživanje. 

Osobe kod kojih je uočeno da imaju više takvih proteina, dulje su spavale tijekom noći i imale su potrebu za snom i tijekom dana, ali nisu imale kvalitetan san.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine sa zaključkom da osobe koje učestalo drijemaju tijekom dana imaju veći rizik od razvoja demencije. 

Slične rezultate dalo je i američko prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo da osobe koje spavaju tijekom dana imaju veću razinu amiloid beta proteina, druge vrste proteina koji radi "štetu" sivoj tvari u mozgu stvarajući "čepove". 

Pogledajte i video Spašavali divokozu iz snijega

Ključne riječi

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
09:43 11.01.2019.

ne to nije zdravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije