Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ubrzano dišete i ostajete bez zraka? Evo kada biste trebali k liječniku

U većini slučajeva, ugrušci se proširuju u oba plućna krila, iako je češće da se krvni ugrušci proširuju više u desnom plućnom krilu nego u lijevom.
17. prosinca 2018. u 20:03 2 komentara 2278 prikaza
Kašalj
Foto: Thinkstock

Plućna embolija je poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

Lijekovi, laboratorij liječenje Bioslični lijekovi: Jeftiniji su i sve dostupniji bolesnicima

Embolija bez infarkta uzrokuje ostajanje bez daha. Ubrzano disanje je stalno prisutno, što se očituje specifičnim uočljivim izrazom lica, piše Pliva zdravlje

Pogledajte i galeriju Mislite da su ovo simptomi visokog krvnog tlaka? Varate se

Kašalj
1 / 4
krvni tlak

Plućna embolija može biti opasna po život, no brza reakcija i tretman mogu uvelike smanjiti rizik od smrti. Plućna embolija je uzrok smrti kod 10% ljudi koji umiru u bolnicama. Mjere za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka u nogama također mogu pomoći u zaštiti od plućne embolije.

Plućna embolija najčešće nastaje kada se krvni ugrušak zaglavi u na račvištu plućne arterije, u plućnoj arteriji ili nekom njenom manjem ogrankuu plućima. Krvni ugrušci najčešće nastaju u nogama, no također mogu nastati i u drugim dijelovima tijela.

U većini slučajeva, ugrušci se proširuju u oba plućna krila, iako je češće da se krvni ugrušci proširuju više u desnom plućnom krilu nego u lijevom.

Najčešći simptomi su kratkoća daha, bol u prsima (osjećaj kao da ste doživjeli srčani udar), kašalj koji ponekad proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak, bol i/ili oteklina u nogama, pretjerano znojenje, nepravilan rad srca, vrtoglavica..

Plućna embolija može biti opasna po živo stoga potražite liječničku pomoć ako osjetite da otežano dišete, osjećate bol u prsima i imate kašalj koji proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak. 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • slonovski.zalac:

    Nismo mi te sreće pa da isti dan završimo u bolnici kao neki gradonačelnici. Mi čekamo šest mjeseci i više jer je s našim zdravstvom sve u redu po mišljenju ministra.

  • sargu123:

    Još ako redovito šmrčete kokain......