Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Režira Krešimir Dolenčić

Više od tristo glumaca na 51. Picokijadi

Foto: Damir Špehar/PIXELL
1/3
06.06.2019.
u 16:19

Jedna od najvećih turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske godišnje okupi više od 2.000 sudionika i preko 40.000 posjetitelja,

Više od dvije tisuće sudionika, od čega tristo glumaca, i ove će godine odigrati najveću predstavu u Hrvatskoj.

Uz Stari grad u Đurđevcu u scenskom prikazu oživjet će legendu o Picokima, a sve će režirati Krešimir Dolenčić. Manifestacija Picokijada počinje 28. i traje do 30. lipnja, održava se 51. put, a temelji se na priči koja seže u 14. stoljeće, kad su Đurđevčani osmansku vojsku iz svog grada otjerali tako što su iz topa ispalili pjetlića, odnosno picoka. Osmanlije su tada zaključili da u utvrdi ima hrane u izobilju te su odustali od opsade. Žitelje grada nazvali su Picokima, imenom koje i danas Đurđevčani nose. 

Posjetitelje, kojih svake godine u Đurđevac za vrijeme Picokijade dođe oko 40.000, očekuje još i sajam vina, gastronomije i domaćih proizvoda Podravine "Podravinoteka", natjecanje u pripremanju tradicijskih jela, izložba i degustacija domaćih starinskih kolača i ručnog rada udruga žena "Pogače, zlevanke, diganke i prkači", Festival tradicije i folklora, Festival ženskih tamburaških sastava, sajam rukotvorina, kao i koncerti Vatre, Magazina i Joleta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije