Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled gore!

U petak nas očekuje fenomen 'vučjeg mjeseca' - pomrčina mjeseca! Evo što to znači

Shutterstock
06.01.2020.
u 10:25

Prije nekoliko tjedana solarna eklipsa mogla se vidjeti s Bliskog Istoka i iz Azije. Mjesec i sunce i dalje su sinkronizirani, pa će se ovaj fantastičan fenomen 'vučjeg mjeseca' vidjeti točno 10. siječnja

Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u istoj ravnini. Ovaj fenomen dogodio se i prošle godine. Istovremeno će Mjesec biti najbliže Zemlji zbog čega će izgledati veće i svjetlije nego inače i bit će crvene boje. Drveni Indijanci su ovaj fenomen zvali "Krvavi vučji Mjesec" i tada su se plemena okupljala oko vatre i slušala zavijanja vukova. Predlažemo da pokušati promatrati mjesec ili ga čak fotografirati jer će prizor zaista biti predivan. 10. siječnja 2020. samo oni koji su na "noćnoj" strani Zemlje, u Europi, Africi, Aziji i Australiji, u točno 17:07, moći će vidjeti ovaj show na nebu. 

Inače, ovaj je mjesec najbolji za promatranje neba. Nebo je najtamnije i vrlo čisto. Orion, sazviježđe Veliki pas... i brojni drugi, najbolji su za promatranje baš u siječnju. 

Prije promatranja neba do dugo u noć, predlažemo kavicu - Hrvatima omiljeni napitak:

 

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
14:05 07.01.2020.

Mjesec neće biti u potpunosti između Sunca i Zemlje, na cijeloj Zemlji će se samo vidjeti pomrčina u polusjeni. Mjesec neće biti veći i svijetliji niti crven. Već tek gotovo neprimjetno tamniji. Te se neće dogoditi u 17 sati i u Europi i u Australiji nego po lokalnom vremenu. Ako se mislilo na CET vrijeme i dalje nije dobro jer će toliko biti u Engleskoj...

MA
malitrn
20:21 06.01.2020.

Vampir se ponovno penje na prijestol.

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
13:24 06.01.2020.

Los predznak sto se tice izbornog rezultata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije