Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Talijanski chef otkriva: Ovo je jedini ispravni recept za pripremu bolonjez umaka!

Bitno je kuhati umak jako dugo i odabrati odlično meso i vino.
26. studenoga 2020. u 14:30 14 komentara 44100 prikaza
Foto: shutterstock

Stefano Cilla, poznati talijanski chef koji vodi kuhinju u restoranu Bancone u Engleskoj, otkrio je da za pripremu bolonjez umaka postoji samo jedan točan recept koji trebate slijediti kako bi ovo omiljeno jelo ispalo savršeno. 

Prvo kaže kako je bitan odabir mesa - nabavite ono s malo većim postotkom masnoće i neka bude miješano, 1 kg govedine i 250 g svinjetine (za četiri osobe).

Ostali sastojci koji vam trebaju su:
Velika glavica luka
2 mrkve
100 g celera
Malo ružmarina
1,5 l pasirane rajčice
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
200 ml dobrog crnog vina
Sol i papar
Tjestenina, on preporučuje samo špagete

Djevojka na tostu testirala koliko djeluju proizvodi koji štite kosu od topline! Rezultat je nevjerojatan!

Kako prenosi Huffpost, Stefano kaže da se ovaj umak mora kuhati oko 3 i pol sata kako bi se postigao najbolji okus.

Narežite povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ružmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta. Zatim dodajte meso, sol i papar te stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. 

Kada je meso dobilo smeđu boju, maknite ružmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari. Nakon toga vrijeme je da stavite i pasiranu rajčicu, a zatim slijedi kuhanje na laganoj vatri - tri sata i 30 minuta. 

Svakih 10-15 minuta promiješajte. Dodajte još začina po želji.

Znate li koja je tjestenina puna proteina i zašto je to bitno?

1 / 3
Koleda tjestenina
dugogodišnji prijatelj i suradnik Zaista tužno: Duško Lokin otkrio pravi razlog zašto nije bio na Kićinu sprovodu Sara Sitarić 'SLOŽEN PROCES' Bivša kandidatkinja ŽNV vratila 30 kilograma nakon showa, ovako sada izgleda Njemačka policija nakon pokolja u Hanau kakav peh Njemačka policija zaustavila vozilo s trojicom Hrvata i Nijemcem, imali su što otkriti
Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
    Osvetnik Ernesta Fulira:

    Glupost. Ovo nema blage veze sa pravim izvornim "Ragù alla Bolognese" umakom. Koga zanima neka pronađe na webu: "Accademia Italiana della Cucina - research and certify for historical purposes the one and only authentic Bolognese recipe- with a solemn decree ... prikaži još! issued on October 17, 1982, the official recipe for classic Bolognese was notarized and deposited at the Palazzo della Mercanzia in the city of Bologna, Italy."

  • Avatar botoksmanija
    botoksmanija:

    A Niko nije spomenuo da talijani kad rade bolonjez... a to je ragu od mesa da nikako ne koriste mljeveno meso već sitno rezana junetina na nož..

  • Đuroutegurović:

    a gdje je špek?ružmarin ni slučajno,kao ni crno vino,već bijelo,svinjetina isto nikako od faširanog.najbolje je meso od skroz prednjeg dijela prsa,tamo gdje nema kosti,al to mesari prvo prodaju pa se rijetko dobije.kakvih 1,5l pasirane rajčice??dakle izvorni i jedini pravi recept ... prikaži još! je oko 100 gr špeka na sitne kockice,to se stavi u posudu,bez ulja ili bilo čega,kad pusti masnoću,doda se koncentrat paradajza isto oko 100 grama,pusti se sve lagano karamelizirat,dodaje se oko 100 grama sjeckanog luka,isto toliko mrkve i stabljika celera stablaša,ne korijen,sve se lagano dinsta,pa se dodaje oko 600 grama faširanog isključivo samo junetine,ako nema prsa,može malo plećke i flama,ali neće bit ko prsa.pojača se vatra,zalije bijelim vinom,1,5 do 2 decilitra.zalijeva se temeljcem povrtnim,može i od povrtne kocke,oko 0,5 litre,kad sve pokuha,dovršava se s oko pola litre prokuhanog i malo ohlađenog mlijeka i pusti se zgusnut.probajte,to je original i nikako sa špagetima,uz ragu ide široka pašta,kako tko voli,tagliatelle ili nešto šire,najbolje doma umiješeno sa špinatom.polizat ćete kuhaču i lonac.