Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isprobajte!

Sobne biljke vam brzo uvenu? Trik s običnom kuhinjskom spužvom mogao bi biti rješenje problema!

Shutterstock
03.11.2023.
u 11:30

Ako vaša biljka pokazuje znakove truleži korijena, nije izgubljena svaka nada

Održavanje sobnog bilja na životu ponekad može biti teško. Čak i za iskusne vrtlare, određivanje odgovarajuće količine vode za svaku pojedinačnu biljku može biti izazovno. Tlo može biti suho na vrhu, ali biti dosta mokro na dnu vaze, a može se dogoditi i da vaša lijepa posuda možda nema odgovarajuću drenažu. U svakom slučaju, ako primijetite da jedna od vaših biljnih beba umire, osnovna kuhinjska spužvica može biti sve što vam treba da ih oživite, piše Best Life

Jednostavno rečeno, do truleži korijena dolazi kada je biljka previše zalivena i njeno tlo postane natopljeno vodom. "To sprječava kisik da dopre do korijena i može u konačnici uzrokovati truljenje korijena i druga oštećenja. Ovo je gljivični problem koji može ugroziti vaše biljke ako se ne riješi", objasnila je Lindsay Pangborn, stručnjakinja za vrtlarstvo za Bloomscape.

VEZANI ČLANCI:

Prema Alfredu Palomaresu iz 1-800-Flowers.com, “ako novo ili staro lišće počne padati s biljke i zelene je, smeđe ili žute boje, ili je tlo počelo mirisati na trulo, postoji dobra šansa da je biljka popila previše vode.”

Ako vaša biljka pokazuje znakove truleži korijena, nije izgubljena svaka nada. Jednostavna kuhinjska spužva postavljena na dno tegle može pomoći u upijanju viška vlage. A budući da su spužve porozne, Palomares kaže da će “osigurati dodatni prostor za strujanje zraka kroz tlo.” Iako možete koristiti običnu spužvu iz trgovine, Palomares kaže da pripazite na njezinu veličinu u usporedbi s loncem u koji ćete je staviti.

"Ako je posuda prevelika, korijenje biljke može na kraju izrasti u i okolo spužva. Uvijek ih možete odrezati kako biste bili sigurni da su odgovarajuće veličine i oblika za vašu teglu", napomenuo je. 

Gardening Know How preporučuje da koristite spužvu koja nije tretirana deterdžentom ili antibakterijskim spojevima. Ako želite izvesti ovaj trik sa spužvicom, pazite da ne nanesete dodatnu štetu svojoj biljci tijekom vađenja iz tegle. Trebate nježno izvaditi biljku iz lonca okrećući je na stranu. Nježno je držite za stabljike ili lišće i lupkajte po dnu posude dok biljka ne isklizne.  Zatim, kako bi se ublažili učinci truleži korijena, Pangborn preporučuje obrezivanje promijenjenog dijela biljke ili trulog korijenja.

"Očistite škare dok radite svaki rez alkoholom kako biste spriječili širenje truleži. Također možete odrezati do jedne trećine lišća, tako da biljka može “posvetiti više energije popravljanju svog korijena", savjetovao je.  Bacite postojeću zemlju, očistite posudu i presadite biljku sa svježom zemljom. Također trebate se pobrinuti da vaša tegla ima rupe za drenažu.

VEZANI ČLANCI:

"Biljkama u teglama najbolje je kad im je tlo zaliveno do kraja, a ja preporučujem da to radite polaganim zalijevanjem, dopuštajući da se upije u tlo dok slobodno ne iscuri iz drenažnog otvora. Višak vode koji se skupi u tanjuriću treba ukloniti. To će spriječiti da vaša biljka sjedi u vodi, što može dovesti do truljenja korijena", rekao je Pangborn.

Pazite da ne zalijete previše: Kao što je spomenuto, čak i spužva može zadržati dio tekućine, a tegle s drenažnim rupama mogu pomoći kod previše zalijevanja. Zbog toga Pangborn kaže da je važno znati da se više radi o učestalosti zalijevanja nego o količini vode. Ona napominje da različite biljke imaju različite preferencije u učestalosti zalijevanja.

"Neki, poput paprati ili maranta, vole da se njihov volumen tla osuši samo 25-50 posto između dva zalijevanja. Druge pak, poput kaktusa, monstera i dracena, više vole da im se volumen tla osuši 75-100 posto između zalijevanja", kaže.

Većina sobnih biljaka dolazi s karticom za njegu, ali uvijek možete pitati osoblje u lokalnoj trgovini biljkama za savjet. Imajte na umu koliko sunčeve svjetlosti biljka dobiva, te koliko je vlažan ili suh vaš prostor i doba godine, jer sve to može utjecati na potrebe biljke za vodom.

Ako ništa drugo ne uspije, investirajte u mjerač vlage: Ako se jednostavno ne možete snaći u zalijevanju (ili ako imate posebno tvrdoglavu biljku), najbolje bi bilo da kupite mjerač vlage, koji Lauren Caputo, osnivačica i glavna kreativna direktorica PLNTD-a u Jersey Cityju, naziva “najsigurnijim načinom za pomoć vašoj rutini zalijevanja.”

"Mjerač vlage posebno je koristan s većim sobnim biljkama s dubokim posudama i teško je znati je li tlo još uvijek vlažno ili je zapravo potpuno osušeno. Postavite uređaj u tlo, a on vam odmah kaže da je vaše tlo ‘suho, vlažno ili mokro", rekla je.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje"

Komentara 1

21
2103sanja
13:25 03.11.2023.

Mojoj biljki prija fotokatalitički pročišćivač zraka, kao i meni i redovno zalivanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije