Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sintetički alkohol - opijenost bez mamurluka

alkohol
Vjeran Žganec Rogulja
07.01.2010.
u 10:58

Britanski su znanstvenici razvili tvar koja bi se mogla dodati piću te osobi koja ju konzumira pružiti opijenost, ali ne bi prouzročila mamurluk.

Koliko ste puta na vrhuncu zabave uz pokoju čašicu alkohola pomislili kako biste dali sve da sutra ne morate proživjeti još jedan mamurluk? Vaše želje, čini se, nisu tek pusti snovi. Profesor David Nutt, stručnjak za narkotike, zajedno sa svojim timom razvio je zamjenu za alkohol koja djeluje tako da vi i dalje osjećate simptome opijenosti, ali iduće jutro nema mamurluka.

Piće načinjeno uz pomoć valija, poznatog sedativa, djeluje na živčani sustav na isti način kao i alkohol te pruža osjećaj zadovoljstva i opuštenosti. Novost je, također, da bez obzira na to koliko pića osoba konzumira, ostat će tek pripita, a ne pijana.

Znanstvenici koji su ovu tvar proizveli nadaju se da će ona s vremenom zamijeniti alkohol u pivu, vinu i ostalim pićima. Tvar, inače, nema okusa niti boje, a testirana je na mnogim dobrovoljcima.

Isti tim sada radi na razvijanju pilule koja bi mogla poništiti učinke ove tvari na moždane receptore te bi se tako oni koji su konzumirali piće mogli uz pilulu ubrzo mogli sami odvesti kući ne ugrožavajući svoj ni tuđe živote.

No, ova je tvar zasad kategorizirana kao droga, pa treba najprije dobiti odobrenje britanske vlade da bi se mogla naći u pićima. Mogućnosti za to su, ipak, relativno male.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije