Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Sad je jako važno napraviti ove stvari u vrtu: Donosimo ključne savjete za jesensku sadnju

Sad je jako važno napraviti ove stvari u vrtu: Donosimo ključne savjete za jesensku sadnju

Iako većina vrtlara još uživa u branju plodova, sad je jako važno pripremiti tlo za nadolazeće jesenske i zimske dane, ali i za novu, proljetnu sezonu.
03. listopada 2021. u 11:07 0 komentara 27237 prikaza

Iako većina vrtlara još uživa u branju plodova, sad je jako važno pripremiti tlo za nadolazeće jesenske i zimske dane, ali i za novu, proljetnu sezonu. Vrijeme je i za jesensku sjetvu i sadnju, a prije toga treba pripremiti gredice. Ovih dana možete posijati zimsku salatu, špinat, matovilac, rotkvice, a sade se lučice češnjaka i luka, zimska salata, radič i endivija.

5 savjeta za uspješnu jesensku sadnju ruža

1. Ako sada nemate vremena ili čekate da ljetne cvjetnice ‘odrade’ svoje, ruže možete zasaditi još i u studenom, odnosno sve dok se tlo ne počne smrzavati. U toplijim krajevima Hrvatske ruže se mogu saditi i u prosincu.

2. Ako imate više prostora, isplanirajte gdje ćete ih smjestiti i koje ćete vrste kombinirati. Ako želite gredicu od ruža, zasadite u skupini tri do pet sadnica iste sorte, a boje mogu biti različite. Ako želite da više dođu do izražaja, onda neka sve budu u istoj boji. Vrlo efektno će izgledati ako ih kombinirate s drugim vrstama bilja, primjerice ukrasnim grmovima.

3. Imajte u vidu da ruže brzo napreduju te da se, ovisno o vrsti, mogu jako proširiti ili otići u visinu. Zato im ostavite dovoljno mjesta da mogu nesmetano rasti – preporučuje se oko 40 do 50 cm razmaka.

4. Ruže najviše vole sunčane pozicije te propusno tlo bogato humusom. Prilikom sadnje pazite da cijeli korijen bude u rupi koju ste iskopali. Još jedna stvar na koju morate paziti pri uzgoju ruža redovito je – orezivanje!

5. Iako nisu zahtjevne za uzgoj i u pravilu dobro uspijevaju, da biste bili sigurni da će vam jesenska sadnja proći dobro, ruže sadite za oblačna vremena. Ovo pravilo vrijedi za sve vrste ruža.

Predsjednik sudjelovao na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje
SVI PREDSJEDNIKOVI NAPADI
Je li Milanović pretjerao? Jako je zanimljivo koga sve štedi i ne dira
žele EU putovnicu?
Skoro tri tisuće Srba traži državljanstvo Hrvatske
NOVE TEHNOLOGIJE
Električni automobili su budućnost, ali postoji problem. Toyota je poslala jasnu poruku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.