Postoji nešto posebno u toplom, domaćem keksu s komadićima čokolade. Hrskavi rubovi, mekana sredina i rastopljeni čokoladni komadići recept su za sreću u svakom zalogaju. Ovi keksi su idealni za popodnevnu pauzu, desert nakon ručka ili kao slatko iznenađenje za drage ljude. Priprema je jednostavna, a rezultat nepogrešivo ukusan. Recept je s food bloga @fooduice.baking. Uživajte!
Sastojci:
- 313 g višenamjenskog brašna
- 1 ½ žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 150 g smeđeg šećera
- 50 g šećera
- 2 hladna jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 225 g maslaca, lagano omekšanog
- Prstohvat soli
- 250 g poluslatkih čokoladnih suza
- 200 g tamnih čokoladnih ljuskica
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kukuruzni škrob. Stavite sa strane. U drugoj zdjeli miksajte smeđi i kristalni šećer s maslacem dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Umiješajte jaja jedno po jedno, zatim dodajte ekstrakt vanilije. Miješajte 3–4 minute, dok smjesa ne postane blijeda i sjajna. Postupno dodajte suhe sastojke, miješajući samo dok se sve ne poveže. Umiješajte čokoladne suze i ljuskice. Na lim stavljajte kuglice tijesta veličine žlice. Na svaki lim stavite po 4 kolačića, s razmakom od oko 10 cm. Po želji pospite dodatnim čokoladnim mrvicama. Pecite 13–16 minuta, dok rubovi ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da odmore 5 minuta na limu, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.