Fajitas s piletinom savršen su izbor za brz, ukusan i sočan obrok koji će oduševiti cijelu obitelj. Recept za ovaj jednostavan meksički klasik, koji spaja sočne trakice piletine, hrskave paprike i aromatične začine zamotane u tople tortilje, podijelila je food blogerica @iramsfoodstory. Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo puno boja, mirisa i okusa. Bilo da ih poslužite s omiljenim umacima, svježim povrćem ili rastopljenim sirom, fajitas su uvijek odličan izbor za ručak ili večeru.
Sastojci:
Začin fajitas:
- 2 žlice češnjaka u prahu
- 2 žlice luka u prahu
- 1 žličica paprike u prahu
- 1-2 žličice crvenog čilija u prahu
- 1 žlica svježe nasjeckanog češnjaka
- 1 žličica kumina u prahu
- 1 žličica crnog papra u prahu
- sol - po ukusu
Piletina:
- 900 grama otkoštenih pilećih zabataka ili prsa, narezanih na duge trakice
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice gotove začinske mješavine za fajitu
- 2 žlice ulja + još za pečenje piletine
Povrće:
- 1 šalica miješane paprike, narezane na duge trake
- 1 luk narezan na tanke ploške
- 1 žlica češnjaka u prahu
- sol - po ukusu
Kremasti fajitas umak:
- 6 žlica kiselog vrhnja
- 2 žlice majoneze
- 1-2 žličice pripremljenog začina za fajitu - prilagodite prema ukusu
- 1 žlica limunovog soka
- 3-4 žlice vode - za razrjeđivanje umaka
Dodatno:
- 10-12 tortilja
- 1 šalica sireva - izaberite sami koje sireve želite koristiti u jelu
Priprema: Pripremite začin za fajitas dodavanjem češnjaka u prahu, luka u prahu, paprike u prahu, crvenog čilija u prahu, mljevenog češnjaka, kumina u prahu, soli i crnog papra u prahu u zdjelu. Sve dobro promiješajte. U veliku zdjelu stavite pileće trakice, a zatim iscijedite Iscijedite sok od limuna i dodajte 2 žlice pripremljenog začina za fajitu. Dobro promiješajte. Dodajte 2 žlice ulja i promiješajte dok piletina ne bude ravnomjerno prekrivena. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta ili najviše 2 sata.
Zagrijte veliku tavu ili roštiljnu ploču na srednje jakoj vatri, pa izvadite piletinu iz marinade. Pecite piletinu 5-6 minuta sa svake strane ili dok ne bude pečena pa je prebacite na tanjur i pokrijte folijom da ostane topla. U istu tavu po potrebi dodajte još ulja i u nju stavite izmiješanu papriku i luk. Pecite 5 minuta ili dok povrće ne omekša i zatim ga pospite češnjakom u prahu i posolite po ukusu. Za kremasti umak u posudi pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, 1-2 žličice pripremljenog začina za fajitas, limunov sok i vodu.
Miješajte dok smjesa ne postane glatka, a po potrebi prilagodite začine i gustoću dodavanjem više ili manje vode. Uzmite tortilju i u nju mješavinu sira, piletinu, povrće i sve prelijte žlicom kremastog fajitas umaka. Presavijte donju polovicu tortilje prema gore, zatim presavijte strane i zarolajte u čvrsti omot. Zamotane tortilje stavite na toplu tavu sa spojem okrenutim prema dolje. Prelijte s malo ulja i pecite na laganoj vatri 2-3 minute sa svake strane dok tortilja ne postane zlatno smeđa i hrskava.