Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju

Ponekad vas svrbe grudi? Liječnica otkriva razloge zbog kojih dolazi do tog nelagodnog osjećaja

grudi
Thinkstock
06.04.2020.
u 07:00

Srvbež grudi je nelagodan, kao i svaki drugi, ali ne treba ga zanemarivati.

Ponekad je normalno da nas u danu svrbe grudi, ali ako se to događa često trebali bi se raspitati zašto je to tako. Neobičan je i nelagodan osjećaj, a liječnica je otkrila za Woman's Day koji mogu biti razlozi.

Možda imate ekcem
Ako po grudima imate osip koji svrbi i irirtira, (a možda i na drugim dijelovima tijela) to može biti ekcem - kronična upala kože praćena brojnim neugodnim simptomima kao što su velika suhoća i svrbež zahvaćenih područja. "Najčešći je razlog taj da je koža 'nesposobna' održati hranjivost i dobre bakterije koje čuvaju od iritacije", kaže Gretchen Frieling, dermatologinja iz Bostona.

Jedna od deset osoba ima neki oblik ekcema tijekom života, a najčešće zahvaća djecu. Dr. Frieling kaže da stres, grubi materijali na koži, osjećaj hladnoće ili vrućine, deterdžent za rublje i pertu kućnih ljubimaca mogu izazvati ovu pojavu.

Koža vam je jako suha
Neka koža je prirodno suha, ali ako ste nedavno u svoju rutinu uveli neke nove, grube proizvode, upravo oni mogu biti razlog svrbeža. Dr. Frieling kaže da se koža treba samo dobro nahraniti i da budete sigurni da je područje oko grudi suho prije nego obučete grudnjak kako ne bi došlo do trenja.

Žene u karanteni oduševljene životom bez grudnjaka, a evo što o tome kažu stručnjaci:

Ne perete često grudnjak
"Bilo koja prljava odjeća, uključujući grudnjake, na sebi ima bakterije koje mogu iritirati i inficirati kožu", kaže Freiling. Grudi se nešto više znije, a grudnjake bi zato trebalo prati jednom tjedno. One sportske bi trebalo odmah nakon tjelovježbe staviti u pranje. 

Ipak, nije uvijek stvar u čistoći grudnjaka već i u materijalu. "Sintetički materijali, poliester i lateks jako iritiraju kožu, pa preporučam pamuk."

Imate gljivičnu infekciju
"Mnoge žene povezuju gljivičnu infekciju s vaginom, ali možete ju dobiti i ispod grudi jer losion ostane 'zarobljen' na tom djelu, nastanu gljivice i grudi vas svrbe. Terapija je jednaka kao i za bilo koju drugu gljivičnu infekciju."

Rastu vam grudi
Tijekom puberteta ili trudnoće, koža na grudima se rasteže toliko da uzrokuje svrbež. "Možete koristiti losione, kreme i gelove kako bi ublažile iritaciju", tvrdi liječnica Wider. Također upozorava da znoj pogoršava situaciju, pa bi bilo dobro redovito mijenjati grudnjake.

Imate alergijsku reakciju
Kao i bilo gdje drugdje na koži, alergijska reakcija može se pojaviti i na grudima osobito ako ste nedavno promijenili deterdžent za rublje. Dr. Weider kaže da će dovoljno biti tretirati alergiju antihistaminicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije