Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija

Pinca none Tuge: Kad zamiriši iz pećnice, znači da je Uskrs!

Sandra Šimunović/Pixsell
27.03.2021.
u 07:00

Samo tjedan dana dijeli nas od najvećeg kršćanskog blagdana - vrijeme je da isprobate neke od tradicionalnih recepata koje vam nudimo i sami odlučite koji vam najbolje odgovara. Za pincu none Tuge tražit će se komad više!

U priči o pinci doslovce su sudjelovala tri naraštaja ujedinjenih primorskih obitelji Šimunović, Tićac i Podobnik. Slijedili su kanonski recept none Tuge. Ovako je rukom zapisano u obiteljskoj kuharici:

Pinca none Tuge

Sastojci:

1 kg brašna

8 žumanjaka

18 dag putra

30 dag šećera

korica od jedne naranče plus sok

dvije kockice svježeg kvasca

1 dl ruma

dva vanilin šećera

šalica mlakog mlijeka

malo soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva pa smanjiti na 170. Peći oko sat i 15 min. Brašno, šećer, vanilin šećer, koricu naranče i sol pomiješati. Napraviti rupu i staviti žumanjke, rum i otopljeni putar. Od šalice mlijeka uzeti manju količinu i u nju razmrviti kvasac, dodati žlicu brašna i malo šećera od količine koja je izmjerena. Ostaviti da se diže. Kad se kvas digao, umiješati u smjesu. Dodati ostatak mlijeka. Dobro tući da se pojave mjehuri ili miješati u struju za tijesto. Razdijeliti u lopte u veličini po želji i staviti u namazani protvan. Razrezati u obliku slova y po vrhu nožem, pokriti i ostaviti da se diže na toplom. Kad se udvostruči, staviti peći.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije