Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOM & VRT

Ova biljka smiruje probavu i vraća raspoloženje!

'Bosiljak2_nnn_vrt_100913'
' '
04.10.2013.
u 07:10

Domaćice rado beru listove za začin jelima ili pripremu čaja za djecu. Uvijek se nađe u biovrtu kao ukrasna biljka u lončanici, a poznato je da vraća dobro raspoloženje i otklanja tugu.

Pradomovina bosiljka (Ocimum basilicum L.) je Indija, zove se još i baziliko, bosilje, marijanec, murtila. Naziv basilicum izveden je iz grčke riječi (basilikon – kraljevski). U pučkoj medicini uvažavan je kao biljka koja je imala protudemonsku zaštitu. Često se rabi kod vjerskih i drugih obreda. Domaćice rado beru listove za začin jelima ili pripremu čaja za djecu. Uvijek se nađe u biovrtu kao ukrasna biljka u lončanici, a poznato je da vraća dobro raspoloženje i otklanja tugu.

 

Potiče rad crijeva

 

Rabi se za liječenje bolesti želuca i crijeva (katar želuca, upala tankog crijeva, trovanje, slab apetit), tegoba nadimanja (sprečava nadutost te se dodaje hrani koja izaziva nadutost - mahunarke), slabog želuca, za poticanje funkcija rada želuca, slabe peristaltike (potiče na gibanje crijevnih mišića te dovodi do pražnjenje crijeva), grčeva glatkih mišića (crijeva), crijevnih parazita (uništava parazite u crijevima - vermifug) te ujedno utječe na ravnotežu crijevne mikroflore, Uzima se kod depresije i neuroza (čaj od bosiljka uzimaju osobe osjetljive naravi ili koje se lako razdraže jer bosiljak je stari pučki lijek za takva stanja), sprečava nesvjesticu, rabi se kod bolesti pluća (astme, emfizema, tuberkuloze, jakog nadražajnog kašlja koji smiruje), bolesti oka, posebno kod raznih tegoba s vidom, bolesti bubrega i mjehura (olakšava i potiče mokrenje – diuretik, upala bubrega). Pomaže kod hunjavice i gubitka njuha, bolesti kože (akne, osip, kožne nečistoće), ženskih bolesti (potiče menstruaciju), slabog spolnog nagona (dobar afrodizijak, preporučuje se osobama oslabljene potencije), slabog optoka krvi (snižava tlak), jakog sekreta – katara želuca, crijeva i bronhija, jake glavobolje, visoke temperature, mučnine (uklanja simptome i liječi), potiče izlučivanje mlijeka kod dojilja te znojenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije