Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrs

Nismo mogli odlučiti je li ljepša ili ukusnija - pinca Mateje Zvirotić Andrijanić kraljica je uskrsnog stola

Sandra Šimunović/Pixsell
31.03.2021.
u 06:56

Crvenokosa Mateja za sebe kaže da je entuzijast koji obožava vrijeme provoditi u kuhinji istražujući nove okuse i smišljajući recepte koje dijeli na svojem Food & Mood blogu. Ako još niste, obavezno zavirite tamo, a u međuvremenu pripremite ovu fenomenalnu pincu.

Mateja Zvirotić Andrijanić, Slavonka sa zagrebačkom adresom, nesuđena je politologinja, a danas kreatorica digitalnog sadržaja koja se u posljednje vrijeme bacila u videoprodukcijske vode. Kada je u pitanju sve što ima veze s hranom, totalni je “food geek” i entuzijast koji obožava vrijeme provoditi u kuhinji istražujući nove okuse i smišljajući recepte koje dijeli na svojem Food & Mood blogu. Sa svojim čitateljima uglavnom dijeli sezonske recepte inspirirane prirodom, a želja joj je u najskorijoj budućnosti imati svoj vrt u kojem će uzgajati pregršt voća, povrća i začinskog bilja. Najdraži začin joj je tonka. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Matejina pinca

Količina: za 3 srednje pince

Sastojci:

500 g glatkog brašna (plus malo dodatnog brašna za posipanje)

8 g suhog kvasca za kolače

50 g maslaca

50 g svinjske masti

60 g bijelog šećera

1 vrećica bourbon vanilija šećera

2 jaja

3 žumanjka

1 dodatni žumanjak (za premazivanje pinca)

1,5 žlica ruma

1 dl mlakog mlijeka

½ žličice soli

1 žličica korice naranče

1 žličica korice limuna

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

U posudi pomiješajte prosijano brašno, suhi kvasac, obični i vanilin šećer, sol, mast i maslac te miksajte mikserom s nastavcima za tijesto. Polako miksajući dodajte prethodno umućena jaja, žumanjke i mlijeko. Dodajte rum te koricu naranče i limuna. Mijesite tijesto mikserom 5-6 minuta. Potom prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i dobro zamijesite do kraja. Prebacite tijesto u pobrašnjenu posudu i pustite da se udvostruči. Ovisno o toplini prostorije, to može potrajati do sat i pol, dva. Nakon što se tijesto udvostručilo, izvadite ga iz posude na radnu površinu te premijesite. Mijesite ga barem 10 minuta. Potom ga podijelite na onoliko dijelova na koliko želite, oblikujte u kugle te prebacite u tepsiju (s papirom za pečenje). Prekrijte folijom ili krpom dok ponovno ne narastu, na otprilike sat vremena. Kada se tijesto diglo, napravite škarama na pincama ukras u obliku križa. Premažite ih razmućenim žumanjkom koji će im dati lijep sjaj. Pri tome ne trebate mazati sredinu pinca, odnosno križ, već samo vanjski dio tijesta. U ovom trenutku možete stucati dvije-tri kocke bijelog šećera i posuti po pincama ili ih posuti listićima badema. Stavite peći na 160 °C oko 25-35 min. Ako vidite da naglo počinju tamniti, pokrijte ih papirom za pečenje. Ja svoje na pola pečenja okrenem da mi dobiju jednaku boju. Ohladite i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije