Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optička varka

Neki ih vide 20, a neki samo 3: Koliko boja vidite na slici koja je zbunila mnoge?

Twitter/YOONlKITTY
14.08.2021.
u 07:00

Broj boja koji vidite najviše ovisi o ekranu uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je riječ o smart phoneu, prijenosnom ili stolnom računalu, pa najviše ovisi o svjetlu i 'moodu' ekrana, kao i osvjetljenju u prostoriji

Kad je korisnik @jscarto na Twitteru podijelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti lavinu od nekoliko desetaka tisuća komentara.

Riječ je o takozvanoj 'Mach Bands iluziji' nazvanoj po fizičaru koji je primijetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mjestu prijelaza boje u drugu nijansu - pa na skali boja netko vidi njih 20, a drugi samo tri. Osim toga, mrežnica oka svakome drugačije 'snimi' sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utječu i vanjski čimbenici poput npr. loma svijetla na ekranu uređaja koji koristimo.

Tarantino vlastitoj majci nije dao ni dolar zbog obećanja kojeg joj je dao u djetinjstvu

1/6

Broj boja koji vidite najviše ovisi o ekranu uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je riječ o smart phoneu, prijenosnom ili stolnom računalu - objasnio je Twitter korisnik i dodao da će taj broj najviše zato ovisiti o svjetlu i 'moodu' ekrana, kao i o svjetlu u prostoriji.  

- Ja ih vidim 11 - rekao je drugi korisnik i dodao kako 'uspjeh' u rješavanju ovog zadatka ovisi i o tome kakav nam je vid, pa će starije osobe vjerojatno vidjeti manje boja bez obzira na grafiku monitora.  

Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentirao da 'usprkos godinama vidi 13 boja', dok neki puno mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima općenito navodili manji broj boja nego žene.

- Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja - komentirao je jedan korisnik i dodao da 'oni češće pate od  daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu, prenosi Metro.uk.

Širi se strahoviti toplinski val sa Sjeverne Afrike na jug Europe

Ključne riječi

Komentara 7

EP
Epil
23:29 14.08.2021.

12

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
18:58 14.08.2021.

11

MT
makan tahi
17:29 14.08.2021.

svakih 1 cm je druga nijansa, dakle 20-30 nijansi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije