Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Nedostaju vam samoborske kremšnite? Imamo originalan recept iz kultne slastičarnice "U prolazu"

Treba znati točno koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita. Pravilno pripremljena krema po gustoći je slična svježem pudingu, a za to je potrebno između 12 i 15 minuta žustrog miješanja pjenjačom, otkriva Ivančica Vitko, iskusna majstorica zanata iz slastičarnice "U prolazu"
04. travnja 2020. u 07:19 0 komentara 17899 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Slastičarnica koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) već je tjednima, kao i svi drugi ugostiteljski objekti u Hrvatskoj, pod ključem. Tužni su to dani za sve ljubitelje samoborskih kremšnita, a takvih je mnogo jer u kuhinji slastičarnice "U prolazu" nastaje nekoliko stotina kremšnita dnevno. Dok čekamo da se život vrati u normalu i naši vrijedni ugostitelji ponovo otvore svoja vrata, pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ovog tradicionalnog kolača po originalnom receptu iz slatičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila voditeljica smjene, Ivančica Vitko.

 | Autor : Sandra Šimunović / PIXSELL. Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Samoborske kremšnite

Za kremu:

3 l mlijeka

24 jaja

21 dag glatkog brašna

75 dag šećera

2 žlice vanilin šećera

Za 2 lista kora:

1 kg brašna

1 kg margarina

sol

voda

 | Autor : Sandra Šimunović / PIXSELL. Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Priprema:

Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno.

 | Autor : Sandra Šimunović / PIXSELL. Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.

 | Autor : Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Obožavamo ga Sjećate se legendarnog "Crnca"? Kolač koji je nekoć rušio internet idealan je za pripremu u doba izolacije! Spasonosno rješenje Donosimo recept za brzi kukuruzni kruh za koji vam kvasac nije potreban Chef kuha doma Sad možete kuhati u društvu najboljih hrvatskih chefova - od kuće!
ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.