Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e, da...

Natjeravate se na vježbanje i to vam je prava muka? Ovo je TOP 5 stvari koje biste trebali znati

vježbanje
Foto: Thinkstock
1/5
15.11.2016.
u 07:53

U svakom koraku aktivnosti osjetite tijelo, ako ste umorni, odmorite se. Ako ste bolesni, priuštite si mir. Upoznati tijelo možemo jedino poštujući i prihvaćajući svoje trenutačne granice, pojašnjava Klara Benko

Zašto je vježbanje većini tako teško ubaciti u svoj život? Zašto je promjena rasporeda gotovo nemoguća? Odgovore na ta pitanja potražili smo kod bacc.cin fitness trenerice Tanje Kenjereš iz Mofita te Klare Benko, životne trenerice, spinning i LM Body Balance instruktorice i bioterapeutkinje. Evo što savjetuju...

Hoću i mogu

Napraviti plan najlakše je, no teži dio je pridržavati ga se. Potrebna je velika količina discipline i strpljenja jer rezultati ne dolaze preko noći. Tu se pojavljuje nesigurnost i pitanja jeste li spremni uložiti vrijeme i novac u nešto što niste sigurni hoćete li odraditi do kraja, a to je početak puta prema odustajanju. Otpustite strah i vjerujte u sebe, poručuje Kenjereš i navodi da će se sav trud višestruko isplatiti, a imat ćete podršku trenera, bioterapeuta, fizioterapeuta. 

Tuđe mišljenje ne troši me i ne hrani 

Što vas motivira? Ako je to dokazivanje ili osjećaj da bismo trebali jer svi o tome govore ili samo zato što je trend – ništa od rezultata! Očekujte da u vašoj okolini ima i onih koji će pokušati sabotirati vaš trud zato što ne razumiju "ma daj gledaj kakvo je vrijeme, kamo sad ideš? Čisto bacanje novca, i doma možeš vježbati" ili samo ne žele svoju, pa time ni vašu promjenu. Kako biste bili ustrajni, odaberite oko sebe ljude koji će vas podržati i motivirati. Bilo da je to prijateljica ili trener, usudite se upoznati, govoriti o svojim nedoumicama, razmijeniti recepte, savjetuje Benko.

Kroz grupno vježbanje srest ćete slične osobe koje prolaze isto što i vi. U toj grupi lakše je djelovati i biti ustrajan. Izmijenite kontakte i društvene mreže, komunicirajte i bodrite se. Vježbanje vam neće samo pomoći da dobro izgledate, već ćete razviti samokontrolu i disciplinu te biti organiziraniji i u ostalim aspektima svog života. 

Vježbanje donosi težinu, no to me jača

Niti je lako krenuti, niti je lako trenirati kad je vani "teško vrijeme", ili odraditi težak  trening s novim rekvizitima. Trud, strpljenje i marljivost bitni su u svakom dijelu života ako želimo napredak. Zašto isti način razmišljanja ne prihvatimo ovdje? Težina, borba, izazov sebe preko granica izdržljivosti dio su procesa napretka. Dakle, pravo pitanje je što želim danas pokazati sebi? Vježbanjem ćete osim fizičkog izgleda, ostvariti snagu uma i mir jer znate da ste dali sve od sebe! Najvažnije je krenuti i dati si vremena da vježbanje i zdrava prehrana i navike postanu dio životnog stila, kaže nam Benko.

Ponekad se vježbači iznenade kad shvate da "život ne mora biti na listu salata", ali trebate znati da u organizam trebamo unositi kvalitetne namirnice i u umjerenim količinama. Uvijek postoji zdravija opcija, a jednom kad se tijelo očisti od namirnica koje nam štete (šećeri, bijelo brašno, gazirano i sl.), okusni pupoljci će "tražiti" zdraviju opciju. 

U svakom koraku aktivnosti osjetite tijelo, ako ste umorni, odmorite se. Ako ste bolesni, priuštite si mir. Upoznati tijelo možemo jedino kroz poštivanje i prihvaćanje svojih trenutačnih granica, pojašnjava  Klara Benko.

Tada ih možemo i mijenjati (umjesto prebacivati odgovornost na druge) bez nelagodnih emocija i krivnje. Nekad nećete stići na trening, no zato možete duže prošetati psa. Ako stižete jednom tjedno na jogu, vikendom krenite u planine. Ne mora sve biti fiksno i uvijek isto. Kombinacija za zdrave opcije ima bezbroj! Danas, ali i oduvijek prije, opstaje onaj tko se može i zna prilagoditi. U nekim klubovima naći ćete mjerenje fizičke sposobnosti tijela (kroz parametre: kardio, fleksibilnost, snagu, dah) tako ćete najbolje usmjeriti se, ako teško nalazite cilj. Također, neki klubovi imaju motivacijske programe koji su namijenjeni početnicima i podrška su vam cijelim putem! 

Ovo je TOP 5 stvari koje biste u konačnici trebali imati na umu:

1) postavite cilj koji je realan i ostvariv u određenom periodu

2) organizirajte svoj raspored i uvrstite treninge kao sastanak ili odlazak zubaru – neodgodivo je!

3) podrška – možda ćete ih imati više načina: prijateljica za odlazak na trening, razni blogovi s receptima kao motivacija za prehranu, aromaterapeut sa savjetima o njezi nakon treninga, viber prijateljica za subotnje hodanje...

4) uvijek postoji rješenje – ako nemate gdje ostaviti dijete, ima klubova koji nude aktivnosti za djecu; ne možete ići autom, vozite bicikl ili hodajte do kluba i odradite zagrijavanje

5) sve je bolje nego ništa – svaka minuta uložena u zdravlje, radi mi dobro! To je jedino bitno.

Put prema uspjehu pun je prepreka. Ono na što se fokusiramo raste. Ako se fokusirate na prepreke, naći ćete ih sve više. I obrnuto. Želite biti zdravi, okretni i zadovoljni sada i u kasnijim godinama – mozaik zdravlja je pred vama. 

>>Odlučili ste početi vježbati? Ovo je TOP 7 najčešćih pogrešaka vježbača početnika

>>'Ubijate' se od vježbanja? Evo što radite krivo...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije