Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rizik za zdravlje

Ministarstvo zdravlja naredilo povlačenje Epimena i ViaNatura

'29.02.2012., Krizevci - Sredisnji laboratorij za analizu kvalitete mlijeka, stocne hrane i meda kod naselja Krizevacka poljana pored Krizevaca. Dio laboratorija koji provjerava kakvocu meda.  Photo:
'Marko Susenj/PIXSELL'
13.06.2012.
u 21:18

U spornim dodacima prehrani pronađena je sintetska kemijska supstanca sildenafil

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja donijela je danas naredbu o povlačenju s hrvatskog tržišta dodataka prehrani Epimen i ViaNatur jer je utvrđeno da ti proizvodi sadrže kemijsku supstancu sildenafil. Riječ je o djelatnoj tvari u lijekovima namijenjenim liječenju erektilne disfunkcije koja nije dopuštena kao sastojak dodatka prehrani, izvijestilo je danas Ministarstvo.

Analizu uzoraka proizvoda provela je Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Ocijenjeno je da dodaci prehrani Epimen i ViaNatur predstavljaju "rizik za zdravlje i ozbiljnu prijetnju zdravlju osoba koje je konzumiraju". Kako je sildenafil supstanca sintetskog podrijetla, znači da je u sporne proizvode mogla dospijeti samo ako je u njega dodana tijekom proizvodnje.

Sildenafil kod korisnika s rizičnim faktorima može izazvati teške kardiovaskularne nuspojave, poput srčanih aritmija te srčanog i moždanog udara, pa se ne smije nalaziti u dodacima prehrani koji su u slobodnoj prodaji, već samo u lijekovima koji se izdaju isključivo na liječnički recept.

Komentara 1

DU
Deleted user
23:27 13.06.2012.

Meni tu nešto smrdi, al' nije bez vraga da se dan nakon zabrane Epimena, pojavila reklama za L direkt !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije