Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva različita pojma

Lijenost nije razlog zašto ste skloni odgađanju: Radi se nečemu drugome!

Shutterstock
20.07.2023.
u 14:30

Linda Sapadin, psihologinja, ističe nekoliko tipova osoba koje često odugovlače: perfekcionist, sanjar i buntovnik

Ako ste zapeli u nečemu što se čini kao beskrajni ciklus odgađanja, krivnje i kaosa, možda se pitate: "Zašto sam tako lijen?" ili "Zašto se jednostavno ne mogu sabrati?" Unatoč toj uobičajenoj percepciji, lijenost obično nije razlog odugovlačenja, rekla je Jenny Yip, klinička psihologinja i izvršna direktorica Centra za male mislioce sa sjedištem u Los Angelesu, koji pomaže djeci s akademskim izazovima, piše CNN.

“Lijenost je poput: ‘Nemam apsolutno nikakvu želju ni razmišljati o ovome.’ Odugovlačenje je: ‘Muči me razmišljati o ovome. I stoga mi je teško obaviti posao.’ To je velika razlika", objasnila je. Prema stručnjacima, saznati zašto odugovlačite i naučiti kako se s tim boriti jedini su načini da promijenite svoje ponašanje

VEZANI ČLANCI: 

Linda Sapadin, psihologinja, ističe nekoliko tipova osoba koje često odugovlače: perfekcionist, sanjar i buntovnik. Identifikacija vlastitog stila odugovlačenja može biti korak prema promijeni ponašanja. Psihologinja Jenny Yip ističe da tipovi odugovlačenja poput perfekcionista, sanjara i buntovnika nisu specifične dijagnoze i da nisu temeljeni na znanstvenim istraživanjima. Umjesto toga, oni predstavljaju psihološke obrasce ili razloge koji mogu potencijalno objasniti zašto netko odugovlači. Važno je naglasiti da je svaki pojedinac jedinstven i da odugovlačanje može imati različite uzroke i manifestacije.

Prema istraživanju provedenom na više od 3500 studenata, odugovlačenje može imati praktične posljedice kao što su zaostajanje na poslu ili neuspjeh u postizanju osobnih ciljeva. Također, povezano je s različitim zdravstvenim i emocionalnim stanjima, uključujući depresiju, anksioznost, probleme sa spavanjem, nedostatak tjelesne aktivnosti, osjećaj usamljenosti i ekonomske poteškoće. Svijest o različitim tipovima može vam pomoći da bolje razumijete svoje ponašanje i pronađete načine za prevladavanje odugovlačenja. Iako se ne morate nužno svrstati samo u jedan tip, ovi tipovi mogu pružiti uvid u vaše obrasce ponašanja.

Perfekcionist: Perfekcionisti su često previše kritični prema sebi i drugima, što ih sprječava da preuzmu inicijativu. Drže se sigurnosti i otporni su na promjene, preferirajući poznato okruženje. Strah od neuspjeha i kritike često navodi perfekcioniste da odgađaju početak zadatka. Promijenite svoja uvjerenja i ponašanja tako da prepoznate da su perfekcionistička mjerila nerealna. Umjesto toga, prihvatite standarde koji su dovoljno dobri i dopustite si da napravite pogreške. Osvijestite da je savršenstvo nedostižno i da je važno prihvatiti svoje mane i nedostatke kao prirodni dio života. Također je korisno raditi na samoprihvaćanju i razvijati zdravu dozu samosvijesti kako biste se oslobodili pritiska da budete besprijekorni u svemu što radite.

VEZANI ČLANCI:

Sanjar: Sanjari ne vole sitne logističke detalje koji su često potrebni kako bi se dovršio projekt. Oni vole imati ideje, koje su zabavne te im je teško ili dosadno izvršavati zadatak. Skloni su također vjerovati da će sudbina sama donijeti rezultate, zbog čega ne osjećaju potrebu za proaktivnim naporom. Kao i perfekcionisti, nerijetko teže za nečim boljim. Ako prepoznajete ove osobine u sebi, preporučuje se da razlikujete snove od stvarnih ciljeva i pristupite ciljevima postavljajući si šest ključnih pitanja: što, kada, gdje, tko, zašto i kako. Zamijenite izraze poput “uskoro” ili “jednog dana” točno određenim vremenskim okvirom. Zapišite svoje planove s jasno određenim vremenom.

Buntovnik: Buntovnici se često odupiru i odugovlače, te su skloni usredotočiti se na očekivanja drugih, umjesto na vlastite želje. Ta pesimistična perspektiva može smanjiti njihovu motivaciju za obavljanje zadataka. Umjesto pasivne agresije, preporučuje se identificirati što funkcionira ili ne funkcionira i otvoreno razgovarati s osobom koja postavlja zadatke. Buntovnici često ne osjećaju da su spremni za takav razgovor s autoritetima ili ne vjeruju da bi razgovorom mogli doći do koristi ili pozitivnog ishoda.

Kako pobijediti problem? Neki ljudi koji odugovlače imaju nisko samopoštovanje, što ih čini osjetljivima na ideju da bi neuspjeh mogao potvrditi njihovu bezvrijednost. Psiholozi preporučuju razgovor s terapeutom ili korištenje tehnike vizualizacije kako bi se pomoglo u završavanju zadataka. Na kraju, način na koji pristupate životu ovisi o vašem sustavu uvjerenja. Ako vjerujete da možete, možete. Ako vjerujete da ne možete, ne možete. Ono u što vjerujete odražava se na vaše postupke.

Istraživanje pokazalo koje osobine najčešće idu uz 'jutarnji tip' ličnosti!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije