Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

'Karlovačka peta rijeka' - izložba o povijesti Karlovačkih dana piva

karlovački dani piva (1)
Foto:
1/9
PR
Autor
PR članak
27.08.2012.
u 08:30

Prvi Karlovački dani piva održani su od 5. do 12. rujna 1984. godine.

"Karlovačka peta rijeka", naziv je izložbe o povijesti Karlovačkih dana piva, koju sve do 15. rujna svi zainteresirani mogu razgledati na prvom katu Turističko-informativnog centra na Korzu (radnim danom od 8 do 20, a subotom od 8 do 14 sati).

Od 1984. godine do danas, kroz stare i već pomalo požutjele novinske članke, tople crno-bijele i kolor fotografije već pomalo prekrivene patinom vremena, sjajne i duhovite plakate Danka Opsenice i prava mala umjetnička djela Daniela Butale...sve do pivskih suvenira i popularne Zlatke, maskote Dana piva - sve to pronaći ćete na ovoj lijepoj i nostalgičnoj izložbi, kojom Turistička zajednica grada Karlovca obilježava svoj 40. rođendan.
A, Karlovački dani piva ove godine slave 28. rođendan. Svojim 26. izdanjem, jer od 1991. do 1993. ratna zbivanja prisilila su organizatore na pauzu.

Prvi Karlovački dani piva održani su od 5. do 12. rujna 1984. godine. Karlovačka pivovara proslavila je te godine 130. obljetnicu, predstavljena je "Zlatka", zaštitni znak manifestacije, uz prigodnu himnu koju je otpjevao Darko Domijan, a u povorci koja je od pivovare krenula prema središnjem karlovačkom trgu bili su predstavnici čak 33 pivovare!

Karlovčani su od početka bili oduševljeni manifestacijom, cijele godine Dani piva iščekivani su s velikim nestrpljenjem, a stara gradska jezgra tih je dana bila pretijesna da primi sve zainteresirane. Nakon sedam izuzetno uspješnih izdanja, došao je Domovinski rat. Već 1991. zbog sveopće situacije u Hrvatskoj odlučeno je da se manifestacija otkaže, a zbog ratnog djelovanja agresora nije bilo moguće organizirati je niti 1992. i 1993. godine.

Rat je još trajao kada su građani s oduševljenem primili vijest o povratku Dana piva! Od 2. do 11. rujna, na novoj lokaciji (gradska tržnica), grad se ponovno veselio uz pivsku feštu, tek koji kilometar zračne linije od okupiranih predgrađa. Na tržnici su Dani piva ostali i sljedeće godine, a od 1996. do 1998. godine vratili su se u Zvijezdu.

Rast manifestacije donosio je brojne komunalne probleme i nalagao potrebu da se izmjesti iz samog središta grada. I tako se od 1999. godine ljubitelji piva i zabave iz Karlovca, ali i cijele Hrvatske pa i susjednih zemalja, od posljednjeg petka u kolovozu do prve nedjelje u rujnu okupljaju na ŠRC-u Korana.

Odlazak iz Zvijezde donio je određena koncepcijska lutanja, a, sve do ove godine, najbliže onom što je vjerojatno pravi put za budućnost manifestacije dogodilo se 2007. godine. Kazališne predstave, plesni performansi, koncerti i izložbe odvijali su se u samom središtu grada, na kojem je bilo i nekoliko "pivskih punktova", Koranu su oživjele zabavne igre i utrke, na ŠRC-u je sve vrvjelo gostima koji su mogli uživati u bogatom programu, jakom obrtničkom sajmu, pivskim suvenirima i povratku "Zlatke" i još mnogo čemu.

Ove godine u organizaciji Turističke zajednice opet su pokrenuti koraci kako bi se sve vratilo korijenima - zasad "stidljivo", vraćaju se druge pivovare, Obrtnički sajam održat će se u dosad najvećem i najsadržajnijem izdanju, glazbeni program puno je raznovrsniji i prikladniji, vraćaju se i besplatni vlakovi iz Zagreba, pivski suveniri i, još jednom - Zlatka. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?