Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljena ljetna povrtnica

Jelo koje obožavamo: Ljeto nije ljeto ako barem jednom ne uživate u ovim famoznim punjenim patlidžanima!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
30.07.2022.
u 07:00

Patlidžan je najbolji kada je kora sjajna i čvrsta, a vrh i peteljka izgledaju svježe. Mutna boja bez sjaja znak je da je patlidžan prezreo ili da je nakon branja dugo stajao.

Većinu patlidžana ne morate guliti jer je kora obično tanka i nježna. U mnogim ćete receptima naći uputu da patlidžan prvo treba posoliti kako ne bi bio gorak, ali to za male plodove nije nužno. Nije ni za velike, važno je samo da su im sjemenke male i mekane. Za ovaj recept birajte malo veći primjerak, predlaže gastroblogerica Tatjana Miletić, jer treba ostati dovoljno mjesta za ukusan nadjev.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Punjeni patlidžan

Sastojci:

1 veći patlidžan

150 g mljevene junetine ili teletine

6 komada sušene rajčice

komadić celera

100 ml temeljca

sol, papar

žličica bijelog luka

žličica lovorovog lista

žličica crnog sezama

2 žlice parmezana za posipanje

maslinovo ulje

Priprema:

Patlidžan presijecite uzdužno, posolite ga i ostavite u hladnjaku na 20 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Meso stavite na zagrijano ulje, a zatim mu dodajte naribani celer. Dinstajte oko 10 minuta. Dodajte temeljac, začine i oko desetak minuta dinstajte sve zajedno. Patlidžan iscijedite i operite. Izvucite sredinu i nasjeckajte je na kockice, prellijte maslinovim uljem i posolite. Stavite ih u pećnicu na 200 stupnjeva desetak minuta. Omekšale kockice patlidžana žlicom izgnječite i dodajte mesu, a sušenu rajčicu nasjeckajte na sitne kockice i sve zajedno dinstajte još 5 minuta. Sad krenite s punjenjem patlidžana. Ukoliko vam se izdubljene polovice prevrću malo ih zasijecite s donje strane, napunite nadjevom, pospite crnim sezamom i parmezanom pa poškropite sve zajedno s malo maslinova ulja. Pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta, dok lijepo ne porumeni.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije