Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#OSTAJEMDOMA

Iznenadi svoje ukućane vrhunskim grillom: Trikovi za pečenje mesa i ribe uz koje ćete ispasti kralj roštiljanja

SPAR roštilj
Foto: SPAR
1/9
28.04.2020.
u 14:00

Koje su kobasice najslasnije na roštilju - vječno je pitanje o kojem debatiraju svi oni koji obožavaju roštilj. Kuhari savjetuju da je najbolje za roštilj odabrati one malo pikantnije, a kad kupujete meso pazite da nije prekrto

Zaljubljenici ste u roštilj i čim zamislite sočan odrezak na grillu počnu vam rasti zazubice?

Mnogi smatraju da su vrhunski znalci u spravljanju roštilja jednako kao što su i bolji nogometni treneri od onih koji to uistinu jesu. No, šalu na stranu, i u ovoj izvanrednoj situaciji kad trebamo poštovati aktualne epidemiološke mjere zbog svog zdravlja kao i naših najbližih, s dolaskom toplijeg vremena, roštilj postaje kralj naših obroka. Ako imate balkon na koji može stati mali električni roštilj bit će to sasvim dovoljan prostor da ukućanima napravite roštilj kao pravi profić.

Znalci roštilja i oni koji to tek planiraju postati već razmišljaju o nabavi mesa jer, ma koliko se jednostavno činilo, i meso koje se peče na žaru ili na električnom roštilju, zahtijeva pripremu.

Foto: SPAR

KAKO ODABRATI MESO?

Meso koje birate za pečenje na roštilju ne smije biti krto, zato je vratina, k tome lijepo prošarana masnijim dijelovima, idealna. Uz vratinu odlično pristaje pljeskavica s ribanim sirom, npr. Gaudom, koju grill majstori preporučuju spremiti dan ranije. Trebate ih i odvojiti folijom, te ostaviti u hladnjaku. No ako niste vični spravljanju vlastitih pljeskavica, a želite fascinirati ukućane, SPAR i INTERSPAR imaju odlične juneće pljeskavice, od kojih možete odabrati i one punjene sirom. Komadi mesa za roštilj ne smiju biti pretanki kako ne bi presušili, ali ni predebeli, kako uz rub ne bi zagorjeli, a sredina ostala sirova. Meso koje se priprema na roštilju voli samo jedno okretanje.

Foto: SPAR

Odabir mesa tek je prvi korak, a slijedi mariniranje. Kobasice i pljeskavice ne treba marinirati, no povrće i piletinu za ražnjiće svakako treba jer je to poprilično suho meso. Kobasice su uvijek odličan izbor za roštilj, no da bi ispale mekane i sočne iznutra s hrskavom i zapečenom koricom, potrebno je slijediti nekoliko savjeta iskusnih grill majstora.  Koje su kobasice najslasnije na roštilju - vječno je pitanje o kojem debatiraju svi oni koji obožavaju roštilj.

FASCINIRAJTE UKUĆANE HRSKAVIM ROŠTILJKAMA
Kuhari savjetuju da je najbolje za roštilj odabrati one malo pikantnije kobasice, no ako radite roštilj i za klince, zasigurno neće pogriješiti, ako odaberete roštiljke.  Brzo se pripremaju, a njen blago dimljeni okus svrstava je među omiljene kobasice. Najbolja je poslužena uz svježi kruh, salatu i malo senfa ili ajvara. Pivo sve češće koristimo za marinade, gulaše, pohanje pa i slastice. Pivo je odlično i kao dodatak tijestu, a stručnjaci tvrde da je meso marinirano u pivu zdravije. Na roštilju svakako isprobajte i bijele kobasice.

Foto: SPAR

Klincima su obično najdraži komadi piletine, pa im napravite marinirana pileća krilca i ražnjiće od piletine i povrća koje je jednostavno pripremiti. Koje god meso spremali, savjetuju kulinarski chefovi, važno je da ga barem sat vremena prije pečenja ostavite na sobnoj temperaturi da 'dođe k sebi'.

Foto: SPAR

SAVJETI ZA SLASNU RIBU

Ako volite ribu na „gradele“, pastrvu, marinirajte je najmanje sat vremena prije pečenja. Riba je brzo gotova stoga pazite da je ne pečete predugo jer će izgubiti sočnost. Dovoljno je tek nekoliko minuta da bude spremna za posluživanje, ukoliko se radi o bijeloj ribi. Srdele je dovoljno peći pet minuta, riblje odreske, ako su deblji, pecite oko 12 minuta.

Foto: SPAR

Oradu zarežite dijagonalno po leđima na nekoliko mjesta, a utrobu nadjenite začinskim boljem. Jedna orada od 25 dkg peče se 15-ak minuta. Ribu je prije pečenja potrebno premazati maslinovim uljem i uvijek je pecite na rubnim dijelovima, a ne na sredini rešetke. Ako je netko od vaših ukućana vegetarijanac iznenadite ga slasnim burgerima od kvinoje i kelja.

Jačina vatre kod grilanja je jako važna. Ako je prejaka, meso i riba će pougljeniti, a ako je preslaba, dobit ćete efekt kuhanja. Umaci  su ti koji mogu spasiti meso s grilla čak i ako ne uspije baš kao ste očekivali.

Ne zaboravite ni posljednji trik svjetskih majstora roštiljanja, a to je da meso nakon što ste ga skinuli s grilla, ostavite u dobro poklopljenoj zdjeli na nekom toplom mjestu kako bi se sokovi u mesu smirili, a ono će ostati mekano i sočno.

Sve što ti treba za najbolji roštilj potraži u SPARU i INTERSPARU.  

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije