Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trend

Maslac je skup, traži se margarin

Margarin
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
27.01.2018.
u 15:44

Cijena margarina stabilna je u posljednjih pet godina. Njegova prosječna cijena bila je 20-22 kn/kg, a maslaca tijekom 2017. godine 66 kn/kg

Zbog visokih cijena maslaca, koje su se nakon Nove godine opet vratile na prosjek između 20 i 26 kuna za 250 grama (nešto su jeftinije tek neke robne marke trgovaca), građani, čini se, opet sve više cijene margarin kojemu prodaja raste.

Ni najave stručnjaka o novoj hiperprodukciji mlijeka u ovoj godini na razini Europske unije i svjetskoj razini ne utječu još značajnije na cijene maslaca na našem tržištu, iako je prosječna cijena na EU tržištu od sredine lanjskog rujna, kada je bila najviša i gotovo dvostruko viša u odnosu na isti mjesec 2016. godine, sredinom siječnja ove godine pala za gotovo trećinu.

Zato se u Zvijezdi hvale kako od početka krize s maslacem raste potražnja za njihovim margarinima, naročito u kategoriji margarinskih namaza. Već plasiranje novoga proizvoda – Marga s maslacem – bio je, ističu, pun pogodak, s kojim im je prodaja u kategoriji margarina u 2017. porasla deset posto. Uvrštenje kokosove masti u prodaju, koja se sve više veže uz trendove zdrave prehrane i ulja s dodatnom vrijednosti u svijetu, brzo je pak uzelo udio od dva posto u ukupnoj mjesečnoj prodaji margarina na domaćem tržištu.

10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali:

Margarin
1/11

– Godišnje se na hrvatskom tržištu proda više od 9500 tona margarina i maslaca. No zbog pristupačne cijene Zvijezdina margarina koji je biljnog podrijetla, ne sadrži transmasne kiseline, kolesterol ni gluten, ne čudi činjenica da više od 64 posto Hrvata kupuje margarin – kažu u Zvijezdi.

Cijena margarina stabilna je u posljednjih pet godina. Prema istraživanju Nielsena, prosječna cijena mazivih margarina vodećih robnih marki na hrvatskom tržištu u protekle tri i pol godine kretala se u rasponu od 25-26 kn/kg, tvrdih margarina od 20-22 kn/kg. Cijena maslaca vodećih robnih marki kretale su se u rasponu od 51 kg/kn tijekom 2016. te više od 66 kn/kg tijekom 2017.

Ključne riječi

Komentara 5

LI
lipnjak
17:51 27.01.2018.

Maslac u Münchenu po deklaraciji 80% 250 g 1,99 €.Rekao bi u cijeni margarina kod nas.I gorivo im je jeftinije.Nitko ne dere svoj narod kao nasi kriminalci.

ST
stefj
16:10 27.01.2018.

Eto, Margarin je prije dobio udio u tržištu lažnom reklamom i ocrnjivanjem maslaca. Kada je sve to ispala čista izmišljotina gdje su velike kompanije opet iskoristile razne zelene, nutricioniste i slične u svoje svrhe, sada imamo veliki povrat margarina, alii na osnovu cijene. Što je razlika veća, to će margarin biti primamljiviji. Više ga neće kupovati samo industrija, već i oni koji si ne mogu priuštiti maslac...

LI
liliZG
11:32 29.01.2018.

ljudi si ne mogu priuštiti maslac , zato kupuju margarin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije