Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Glavna zvijezda uskrsne košarice mora biti besprijekorna okusom i izgledom - uz ovaj recept to neće biti problem

Recept nam je posudila Marija Herjavić Jerkić, mlada IT stručnjakinja koja iznad svega voli domaću kuhinju. Da u Marijinim rukama od brašna i vode nastaje prava čarolija brzo su primijetili njezini vjerni pratitelji, a nama se čini da će u skorijoj budućnosti IT tehnologiju prije svega koristiti kao alat za objavljivanje svojih zamamnih recepata.
01. travnja 2021. u 06:59 0 komentara 4451 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Zanimljivo je da Marija ne podnosi gluten pa svu tu silnu divotu koju umijesi ne može čak ni probati. Zanimalo nas je kako joj svaki put ispadne savršeno, a da nije niti probala? – Bila sam najmirnije dijete u obitelji pa me mama uvijek držala uza se na stolu na kojem je ona pripremala hranu – učila sam od najbolje – kaže Marija i dodaje da joj je glavna misao vodilja ljudima dokazati da domaća kuhinja nije teška, samo je potrebna volja, i da je gotovo sve lakše pripremiti doma nego kupiti (polu)gotov proizvod. Je li dovoljno uvjerljiva, uvjerite se sami na njezinu Instagram-profilu!

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Šunka u kruhu

Sastojci za tijesto/kruh:

1 kg glatkog brašna

2 suha kvasca

20 g soli

malo šećera

vode po potrebi (oko 600-700 ml, ovisno o brašnu, tijesto mora biti kompaktno)


Ostalo:

termički obrađena rolana lopatica

jaje

malo mlijeka


 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema: 


Sve sastojke za tijesto povežite i dobro umijesite. Pokrijte krpom i pustite da se digne. S lopatice maknite mrežicu, operite je i posušite. Tijesto malo razvaljajte, ali ne pretanko, neka ostane deblje. Lopaticu premažite s malo umućenog jajeta s malo mlijeka kako se ne bi odvajala od kruha. Čvrsto je zamotajte u tijesto pazeći da ne ostane zraka te da je tijesto dobro povezano. Prebacite u posudu za pečenje na masni papir tako da je strana gdje se spaja tijesto s donje strane. Premažite ostatkom umućenog jajeta i pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta, odnosno onoliko sati koliko kilograma ima lopatica. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom da biste spriječili da vam kruh s gornje strane zagori, mora biti lijepe zlatne boje.

Ideje za Uskrs Nema Uskrsa bez mlade janjetine. Isprobajte ovaj božanstveni recept! Uskrs Nismo mogli odlučiti je li ljepša ili ukusnija - pinca Mateje Zvirotić Andrijanić kraljica je uskrsnog stola Uskrs Punjena jaja sastavni su dio uskrsnog jelovnika - predlažemo vam čak dvije verzije nadjeva koji su za prste polizat!
poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.