Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdanski stol

Francuska salata jedan je od omiljenih blagdanskih priloga: Donosimo trikove uz koje će biti još ukusnija

shutterstock
24.12.2020.
u 09:30

Ovo blagdansko jelo korijene vuče iz Rusije pa je i većina drugih zemalja zove ruska salata. S vremenom je postala popularna diljem svijeta, a recept se mijenjao s obzirom na područje i regiju u koju je stigao.

Kod nas je poznata kao francuska salata, u ostalim zemljama kao ruska salata, a u Rusiji kao salata Oliver. Ime je zapravo dobila po glavnom kuharu Lucienu Olivieru koji je 1860-ih radio u popularnom restoranu Ermitaž u Moskvi gdje je ovo jelo i izumio, a ono je ubrzo postalo zaštitni znak tog restorana, kako piše Zvijezda.hr.

Nije se francuska salata uvijek radila kao danas. Budući da je Oliver svoj recept držao u tajnosti, nisu poznati svi sastojci koji su se nalazili u njegovoj slati. Oni koji su poznati su kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, a dresing se radio od senfa, vinskog octa i maslinova ulja. 

Krajnje je neprivlačan, mirisom čak i odbojan, a ipak je neizostavan dio blagdanskog stola:

1/3

Dugo godina Oliver je uspijevao sakriti recept, a još duže ga je njegov pomoćni kuhar Ivan Ivanov pokušavao otkriti. Budući da nije mogao pogoditi sve sastojke, napravio je slično jelo. Recept je počeo koristiti u konkurentskom restoranu, a brzo se našao i u brojnim kuharicama.

S obzirom na to da si nisu svi mogli priuštiti kavijar i teleći jezik, recept se mijenjao s obzirom na regiju i područje u koje je stigao. Sve što je bilo sezonsko ili preskupo zamijenilo se jeftinijim i pristupačnijim namirnicama. 

Današnji recept u usporedbi s prvim ima jedino jaja i krastavce, a ostalo se zamijenilo krumpirom, mrkvom, graškom i ribanom jabukom. Dresing je pak potpuno novi – senf, ocat i ulje zamijenili su majoneza i vrhnje.

Ova salata u Francuskoj se još zove macédoine de légumes, što znači miješana salata od povrća.

Kako bi vaša francuska salata ispala što bolja, slijedite ovih nekoliko savjeta:

  • Povrće je važno nasjeckati nakon kuhanja jer će tako upiti manje vode, a salata će biti ukusnije. Također se potrudite da kockice budu podjednako velike, odnosno što sitnije.
  • Krumpir kuhajte u kori, tako će upiti manje vode. Odaberite krumpire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.
  • Ako francusku začinjavate paprom, iskoriste onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočio u salati.
  • Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj 2 do 3 žlice kiselog vrhnja. No, ako želite još blaži okus, dodajte i pola usitnjene jabuke.
  • Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.

Bez fritula nema blagdana: Uz ove trikove napravite najbolje fritule kod kuće!

Komentara 5

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
02:16 25.12.2020.

Čuo sam da je Srbi nazivaju " Sovjetska salata".

MO
montello
18:26 24.12.2020.

obožavam je

DU
Deleted user
12:24 24.12.2020.

Nijesam zno da su Francuzi stavljali/stavljaju kavijar u "francusku" salatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije