Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo....

Evo kako uštedjeti novac čak i kada ' sastavljate kraj s krajem'

Novac, štednja
Foto: Shutterstock
26.01.2017.
u 14:06

Imati "osigurano" barem šest mjeseci sigurnosti ( šest mjesečnih prosječnih potrošnji) u slučaju nepredvidljivih događaja u životu, itekako je bitna stvar. No , rijetko tko to zaista i ima.

Slagati osobnu financijsku sliku u kriznim vremenima, kada se mnogi bore za opstanak, nije nimalo lak zadatak. 

Ipak, financijska stručnjakinja Kelly Smith otkriva da bismo, u normalnim vremenima, trebali moći osigurati šest prosjećnih mjesečnih plaća ušteđevine do svoje 30. godine života. 

Nama je to gotovo i nezamislivo, no, ona tvrdi, ako nismo uspjeli do 30. godine, to bi nam trebao biti neki cilj u bilo kojem doba života. Priznaje kako je to postići u svojim dvadesetim godinama života poprilično veliki izazov, ali to je odlično vrijeme za početak planiranja i štednje, napominje. 

Imati "osigurano" barem šest mjeseci sigurnosti ( šest mjesečnih prosječnih potrošnji) u slučaju nepredvidljivih događaja u životu, itekako je bitna stvar. No , rijetko tko to zaista i ima. 

Savjetuje da se treba početi sa štednjom što prije i na način da mjesečno izdvajate iznose za štednju koji vam neće opteretiti egzistenciju. 

- Zato je bitno početi sa štednjom što prije, tvrdi Kelly

Na portalu The simple dollar objavljeni su savjeti kako uštedjeti nešto novaca čak i kada mislite da je to s vašim primanjima i troškovima gotovo nemoguće...

- Sitniš koji dobijete na blagajni u trgovinama, makar i one najmanje apoene, stavljajte u kasicu umjesto da ih ostavljate prodavaču

- Gasite TV. Nemojte ostavljati upaljen TV ako ga ne gledate. Na taj ćete način smanjiti potrošnju struje u svom kućanstvu, a i napraviti nešto dobro za svoje zdravlje. Umjesto sjedenja satima pred TV-om, prošetajte na svježem zraku.

- Umjesto automobilom, idite pješke kad god ste u mogućnosti. Iako vam se to može činiti kao pravo mučenje i gubitak vremena, imajte na umu da ćete se više kretati što je dobro za vaše zdravlje, potaknuti gubitak kilograma ( za što biste inače trebali izdvojiti dosta novaca i vremena), a uštedjet ćete na amortizaciji vozila i gorivu. 

- Ne skupljajte stvari, prodajte ih

- Ne bacajte kupone iz vaše trgovine, koristite ih pri svakoj kupnji kada ih imate i iskoristite popuste

- Napravite sami svoje rođendanske poklone, umjesto da ih kupujete po vrtoglavim cijenama

- Pozovite društvo k sebi umjesto da idete vani

- Ne trošite velike novce na igračke za djecu. Ona su ionako najsretnija kada im s evi posvetiti i igrate se s njima, crtate, pišete, pjevate...

- Pijte više vode! Odlično će djelovati na vaš organizam, a nećete pomišljati otići u trgovinu kupiti neki nezdravi, gazirani sok ili sl. 

- Prestanite pušiti! Jeste li računali koliko novaca biste uštedjeli mjesečno samo da ne kupujete cigarete? Izračunajte!

- Očistite svoje ormare i prodajte sve što vam je višak. Novac stavite u kasicu. 

- Vraćajte povratnu ambalažu i zamijenite je za novac. To je ono što ste ionako već platili. Sada samo uzmite natrag i stavite u kasicu. 

Komentara 1

CA
car13
16:50 26.01.2017.

Ili napustite drzavu ! Ko normalni ljudi ! Ovo nije kriza vec pljacka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije