Naslovnica Kultura Glazba

Veliki spektakl na otvaranju bit će Aida splitskog HNK

Godišnji budžet od pet milijuna eura, brojni sponzori kojima se natječu u potpori najvećoj i najvažnijoj slovenskoj kulturnoj manifestaciji te ponajviše prebogat i raznovrstan program – sve je to bilo razlog da se danas u palači Dverce čuju uzdasi divljenja i zavisti na zagrebačkom predstavljanju 67. izdanja Ljubljanskog festivala.
08. svibnja 2019. u 16:36 0 komentara 159 prikaza
Foto: HNK Split

Dugogodišnji direktor festivala Darko Brlek najavio je niz komornih i simfonijskih koncerata, likovnu koloniju, majstorske tečajeve i nastupe vrhunskih svjetskih glazbenika, balete, opere i mjuzikle (među kojima i dvije originalne produkcije iz Sankt Peterburga). Sve će se to izmjenjivati na Križankama, u Cankarjevom domu i mnogim drugim prostorima, uključujuće i nastupe mladih glazbenika na rijeci Ljubljanici.

1 / 6

Već 17. lipnja dolazi Placido Domingo u ulozi dirigenta Verdijevog Rekvijema, a za svečano zatvaranje 5. rujna zakazan je nastup Izraelske filharmonije na oproštajnoj turneji s dirigentskom legendom Zubinom Mehtom.

Međutim, ovogodišnji produkcijski najveći i najskuplji, a vizualno najspektakularniji projekt s kojim će 2. srpnja veliki festival biti otvoren dolazi iz Hrvatske. Verdijeva Aida splitskog HNK, postavljena prije pet ljeta na Peristilu u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u koprodukciji s Ljubljanskim festivalom, njegovim rezidentnim orkestrom Slovenske filharmonije i Mariborskom operom - čiji će pjevači pojačati Zbor splitskog HNK, upravo prerasta u spetkakl za deset puta veći auditorij i pozornicu na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane.

- Bit će to do sada najveći koprodukcijski iskorak splitskog HNK na kojem je angažirana naša kompletna tehnika, zbor i balet – rekao je maestro Lipanović.

- Kostimi će biti isti, ali se šiva i mnogo novih za povećani zbor i broj statista. Peristilsku kamenu zamijenit će nova sfinga koja se također gradi u Splitu da bi bila postavljena na balkon Ljubljanskog sveučilišta pored pozornice, pripremaju se veliki video-zidovi za nove projekcije i potpuno nova raskošna rasvjeta – najavio je Siriščević.

Slavoj Žižek u HNK Pod nebesima je veliki nered Nakon 'debate stoljeća' Slavoj Žižek napunio zagrebački HNK

A osim pjevačke solističke postave zvijezda s pozornice veronske Arene, posebna atrakcija bit će i veliki prizor trijumfalne koračnice u kojem će "nastupiti" i jedanaest rasnih lipicanera iz čuvene slovenske konjičke ergele.

Brlek je Zagrebu, uz srdačan poziv hrvatskoj publici na Ljubljanski festival, prenio i pozdrave ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, a pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić primio je dar i priznanje Ljubljanskog festivala za Milana Bandića – od eko-stakla umjetnički izrađeni vrat Tartinijeve violine iz Pirana.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.