Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

U HNK premijera predstave Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana

Predstava Kafka na žalu temeljena na djelu Harukija Murakamija u adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana prva je nova produkcija Hrvatskoga narodnog kazališta od otvaranja kazališta koja je pretpremijerno odigrana 26. lipnja a premijera će biti održana u petak, 18. rujna.
16. rujna 2020. u 16:35 153 prikaza
Kafka na žalu
Foto: HNK
Pogledajte galeriju 1/20

U predstavi Kafka na žalu uz Almu Pricu, Dragana Despota i Matiju Čigira, glume Krešimir Mikić, Goran Grgić, Nina Violić, Ksenija Marinković, Siniša Popović, Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Nikša Kušelj, Igor Kovač, Ivana Boban, Iva Jerković, Iva Mihalić, Luca Anić, Tin Rožman, Ivan Colarić, Marin Klišmanić, Tesa Litvan i Marin Stević.

kazalište kerempuh Iako je korona naš život pretvorila u pravu satiru, uspješno su otvoreni 44. Dani satire

Roman slavnoga japanskog pisca Harukija Murakamija, Kafka na žalu, prati putovanja dvaju glavnih likova: petnaestogodišnjega Kafke i starca Nakate, čije se sudbine čudesno isprepleću okružene magičnim Murakamijevim svijetom. Obojica svoje putovanje započinju u Tokiju, no mladić brzo napušta grad, dok starac ostaje tražiti pobjeglu mačku. Svaki od likova ima vlastite probleme: Kafka napušta rodni grad, nesretan u domu u kojemu živi s ocem, slavnim kiparom, uvjeren kako samo bijegom može izbjeći edipovsku sudbinu. Utočište nalazi u maloj knjižari koju vodi prelijepa, ali povučena Miss Saeki. Starac Nakata, koji poslije traume iz Drugoga svjetskog rata više nije u stanju pisati i čitati, zna razgovarati s mačkama, pa tražeći izgubljene kućne mačke, zarađuje za život. Njihovi se putevi križaju, a onda nastavljaju dalje susrećući osim ljudi, životinjska i mitska bića.

Kafka na žalu | Autor : HNK Foto: HNK

U kolopletu snova i fantazmagorije put vodi kroz fantastičan svijet jednoga od najboljih pisaca današnjice, otkrivajući istine o životu i nama samima. Ponekad je sudbina nalik maloj pješčanoj oluji koja stalno mijenja smjer. I ti mijenjaš smjer, ali te pješčana oluja stalno slijedi. Okrećeš se, ali se ona prilagođava. I tako stalno, stalno igraš tu igru poput kakva plesa sa smrću u tren prije svitanja. Zašto? Zato što ta oluja koja divlja u daljini nije nešto što nema nikakve veze s tobom. Ta oluja si ti.

Kafka na žalu | Autor : HNK Foto: HNK

Roman koji je proslavio Murakamija, na svjetsku je scenu postavio ne manje slavan japanski redatelj Yukio Ninagawa u dramatizaciji američkoga pisca Franka Galatija. Postavljanjem ovog naslova na repertoar HNK u Zagrebu, dramski ansambl i redatelj Ivica Buljan uhvatili su se u koštac s nesvakidašnjim djelom koje balansira između realnosti i snoviđenja, otvarajući neke nove svjetove, postavljajući neka nova i neočekivana pitanja koja se tiču sviju nas.

Predstavu Kafka na žalu gledatelji mogu gledati 23. rujna i 14. listopada.

Kafka na žalu | Autor : HNK Foto: HNK

Dragan Kovačević
SLOVENSKA 9
Novi detalji o klubu D. Kovačevića: 'Tamo se pijančevalo, dolazile su zgodne cure i nabildani tipovi'
Fiš paprikaš u kotlićima
GASTRONOMSKA PONUDA
Ojačajte jesenski imunitet slavonsko-baranjskim delicijama