Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dirljiv kazališni oproštaj

Tuga, sjeta i tišina na sceni: Premijerno izvedena posljednja predstava Saše Anočića

31.05.2021.
u 10:52

“Kukci... zaustavljena priča”, posljednja predstava prerano preminulog redatelja Saše Anočića izvedena je u splitskom HNK.

Toliko tuge, sjete i tišine na jednoj dramskoj premijeri u splitskom HNK nikad do sada nije zapamćeno. Ansambl Drame izveo je premijerno u petak navečer na velikoj sceni komad “Kukci... zaustavljena priča” redatelja Saše Anočića koji nas je iznenada napustio prije dvadesetak dana. Dva i pol sata bez stanke, hrabro i profesionalno, uglavnom mladi glumci splitskog nacionalnog kazališta iznijeli su “Kukce” kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.

A kad je predstava okončana, na pozornicu su postavili Sašin stol i svatko od protagonista donio neki njegov predmet. I onda kao da su se svi emocionalno raspali. I glumci i publika. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, iako je u teatru moglo prema najnovijim odlukama Nacionalnog stožera biti puno više ljudi, relativno malobrojna publika dugotrajnim je pljeskom stojeći na nogama na najiskreniji način zahvalila Saši, ali i svima koji su odlučili da njegova zadnja predstava ugleda svjetla pozornice. Glumci su plakali, lica su im se zgrčila, a onda kad su svi nabijeni osjećajima “pukli”, snažno zapljeskali s publikom. Naravno – Saši!

U “Kukcima” pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi zalazeći duboko na područje kukaca, među leptire, balegare, cvrčke i mrave. Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, ova višeslojna i dirljiva predstava britko ali i komično podsjeća nas na važne događaje u životu: od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti. Preispituje vječne teme oko kojih se vrti egzistencija, bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi.

U premijernoj predstavi vrlo uspješno likove su tumačili: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev.

Osim redatelja Saše Anočića čija je ovo, nažalost, posljednja predstava, autorski tim čine asistent redatelja Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Marko Mandić te asistentice kostimografkinje i scenografkinje Maja Peruzović i Nikolina Kuzmić.

Jak i naglašen timbar ovim “Kukcima” pok. Saše Anočića daju glazbeni brojevi i izvrsni scenski pokreti. Mladi članovi splitske Drame s lakoćom plešu, pjevaju, glume. Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek “Iz života kukaca”, točno stotinu godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, ima samo jednu zamjerku. Predugo traje, gotovo dva i pol sata bez pauze. Ima scena, primjerice s mravima, koje se više puta ponavljaju i moglo bi ih se lako “rezati”. Pretpostavljamo da je nakon Anočićeve smrti, u zapravo bolnim okolnostima u kojima se premijera pripremala, doista bilo teško skraćivati tekst. Ima vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije