Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća knjiga Nives Opačić o jeziku "Reci mi to kratko i jasno"

Što je to hrvatski za normalne ljude

vesna opačić
Foto: VL
1/2
07.02.2010.
u 15:45

Stručno utemeljeni, jasni i pouzdani, savjeti su sročeni u više od tisuću natuknica, te su svojevrstan nastavak autoričinih priča o hrvatskom jeziku

Dok se usred halabuke o državnoj maturi nigdje izrijekom ne spominje po kojem će pravopisu učenici rješavati pitanja, iz pera ugledne jezikoslovke Nives Opačić stiže već treća knjiga koja o jeziku promišlja posve drukčije. Prošle je godine "Riječi s nahtkasna i kantunala" i "Moju dragu školu" objavio "Profil", a nedavno je, u izdanju "Novog Libera" izišla i njena treća knjiga "Reci mi to kratko i jasno" (sa znakovitim podnaslovom: Hrvatski za normalne ljude).

Jezikoslovka koja je odgojila naraštaje i naraštaje profesora hrvatskoga jezika sve svoje iskustvo i znanje pretočila je u više od tisuću natuknica koje su stručne, pouzdane i zanimljive. Baš kao što i naslov kaže, jasne su i onima koji o hrvatskome standardnom jeziku malo znaju, ali i znalcima koji će uživati u jednostavnim i, nerijetko, duhovitim objašnjenjima.

Kako se jezična pitanja prelamaju neopravdano preko pravopisnih dvostrukosti i trostrukosti, koje zamagljuju stvaran problem sustavna učenja hrvatskoga jezika od osnovne škole, N. Opačić u svojoj knjizi također nudi pojedina rješenja u kojima su oba načina pisanja prihvatljiva. Riječ je npr. o liku Belgijac/Belgijanac za koji bi neki htjeli da bude moguće samo jedno rješenje. Ispričavši i opet priču o tome liku, N. Opačić ne nameće rješenje, nego opravdano prepušta čitateljima da se, na temelju iscrpnih argumenata što ih je podastrla, sami odluče. Time pokazuje zorno kako dvostrukosti nisu izgovor da se jezik ne uči, nego je upravo stalno učenje najbolji način brige o jeziku.

Komentara 1

VE
velikazmija
00:29 04.01.2012.

još jedan opančić imamo li mi u hrvatskoj hrvata jezikoslovca --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije