Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

'Prison of Decision' na 31. Tjednu suvremenoga plesa

Predstava je nastala kao kolaboracija profesionalnih plesačica Andree Solomun i Eme Janković koje su na prethodnom 30. Tjednu suvremenoga plesa surađivale na projektu ''La Femme'' francuskog koreografa Saint Louisa Rhinoa
23. svibnja 2014. u 14:34 0 komentara 516 prikaza
Prison of decision,ples
Foto: Prison od Decision
Pogledajte galeriju 1/2

Ljubitelje pokreta očekuju mnogobrojne plesne poslastice na 31. Tjednu suvremenog plesa, a jedna od njih je i premijera ''Prison of Decision'' koja će biti izvedena 1. lipnja u 18 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Predstava je nastala kao kolaboracija profesionalnih plesačica Andree Solomun i Eme Janković koje su na prethodnom 30. Tjednu suvremenoga plesa surađivale na projektu ''La Femme'' francuskog koreografa Saint Louisa Rhinoa.

Plesačice su se tada upoznale kao dvije jedinke različitih izričaja te odlučile istražiti kako pristup kroz različitost može dovesti samom diverzitetu unutar koreografije i stila, a time i kako to može utjecat na samu predstavu te na njezinu slojevitost.

Dvojac se bavi temom odnosa koji se lako može tumačiti kao odnos između partnera, prijatelja, obitelji – kao bilo koji odnos unutar kojega postoje legitimni problemi, nedoumice i životni strahovi. Priča istražuje kako nedostatak ega jedne osobe nije uvijek odlika skromnosti, nego zapravo vodi ka samodestruktivnosti, te kako druga osoba u ovom dijalogu pokušava naći pravi pristup kako doprijeti do druge osobe. Publika svjedoči pokušaju postizanja kompromisa između dvoje ljudi koji se podržavaju i vole, ali ih odluke koje donose naočigled razdvajaju jer nose sa sobom uz ljubav i podršku, i osjećaje frustracije i ljutnje.

Uz autorice i izvođačice, doprinos predstavi dali su i dizajner rasvjete Duško Richtermoc dok su za scenografiju odgovorne Andrea Solomun i Ema Jankovic. Kostime je kreirala Nina Tarnovski (NTS Sportswear), a  posebna zahvala ide i Elviri Ulip.

>>Stižu Britanci, Izraelci, Belgijanci i još 30 skupina

Usavršavale se u inozemstvu

Ema Janković je profesionalna plesačica iz Hrvatske. Završila je TrinityLaban plesni konzervatorij u Londonu, tijekom kojeg je odradila radni staž sa NDTII i Joss Arnott Dance Company. Nakon studija, nastupala je u projektu "La Femme" Saint Louis Rhinoa u Hrvatskoj, u "Glasshouses" sa Lewis Major Dance Company u Londonu, te je do nedavno bila dio Jasmin Vardimon 2(JV2) Pripravnicke Kompanije.

Andrea Solomun hrvatska je profesionalna plesačica, pedagog i koreograf. Diplomirala je Školu za klasični balet na Ilirskome trgu u Zagrebu, usavršavala se na Alvin Ailey Summer Intensiveu u New Yorku, te se dodatno nadograđivala na raznim plesnim radionicama u SADu i diljem Europe, a pod vodstvom renomiranih svjetski priznatih umjetnika poput: Akram Khana, Jorge Vasqueza, Tokyoa, A.M. Forsythe, Pedro Ruiza itd. Sudjelovala je u brojnim međunarodnim projektima poput “La Femme” koreografa Saint Louis Rhinoa, mjuziklu “Footloose” Igora Barberića, i mjuziklu “Celebrations” Freda Manna (Alvin Ailey Theater), kao i u djelima lokalnih autora poput: “Ništa nije krivo” A.Mišić i O.Vucinić etc. Podučava diljem Hrvatske, ali i međunarodno, te je vlasnik plesnog studija „Andreina Soba“.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.